Romfilatelia dedică noul său proiect filatelic tuturor iubitorilor de sport şi gimnastică, în mod special. Mărcile poştale ilustrează o tematică îndrăgită de colecţionari, fiind reunite într-o concepţie grafică şi cromatică specială, intitulată Mesageri ai sportului românesc, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, personalităţi de înaltă clasă ai sportului românesc.

Emisiunea de mărci poştale este ­dedicată celor doi renumiţi profesori şi antrenori ai lotului olimpic feminin de gimnastică artistică, Octavian Bellu şi Mariana Bitang şi se înscrie ca un omagiu purtător de stimă şi elogioase aprecieri pentru întreaga muncă şi devotamentul puse în slujba promovării talentelor de excepţie ale sportului românesc, în poziţiile de prim rang ale ierarhiei mondiale.

Emisiunea omagială este un prilej de a rememora cariera de succes a celor doi antrenori de excepţie.

Anul 1981 înscrie în agenda sportivă venirea la lotul olimpic feminin de gimnastică al României, ca antrenor, a lui Octavian Bellu.

Participarea la competiţiile majore sportive aduce valorosului antrenor notabile succese, concretizate în medalii intrate în tezaurul Gimnasticii româneşti: 43 de medalii la Jocurile Olimpice (18 medalii de aur, 10 de argint şi 15 de bronz), 84 de medalii la Campionatele Mondiale (31 de medalii de aur, 28 de argint, 25 de bronz), 98 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (37 de aur, 32 de argint şi 19 de bronz), acestora adăugându-se peste 100 de medalii obţinute la Cupele Mondiale şi Campionatele Europene de Juniori.

Rezultatele de excepţie au avut ca urmare recunoaşterea obiectivă a meritelor sale, prin acordarea unor însemne onorifice de mare preţ. Valorosul profesor şi antrenor a primit Ordinul Meritul Sportiv clasa I şi titlul de antrenor emerit, la care s-au adăugat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de ofiţer, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român. Preşedintele Ion Iliescu i-a atribuit lui Octavian Bellu, în anul 2004, Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Comandor, pentru ca în anul 2012 să îi fie oferit şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. Ca o recunoaştere mondială, World Records Academy îl clasifică în anul 2007 drept „cel mai de succes antrenor din lume”.

Începând cu anul 1992, Octavian Bellu, în calitate de antrenor ­coordonator, are alături un colaborator de prim rang, antrenoarea Maria Bitang (mai cunoscută publicului cu numele de Mariana Bitang).

În perioada prezenţei ca antrenoare la lotul olimpic feminin de gimnastică al României, palmaresul gimnastelor angajate în competiţii internaţionale a adunat în evidenţele sale: 22 de medalii la Jocurile Olimpice (8 de aur, 6 de argint, 8 de bronz), 47 de medalii la Campionatele Mondiale (19 de aur, 16 de argint, 12 de bronz), 56 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (25 de aur, 18 de argint şi 13 de bronz), 44 de medalii la Campionatele Europene de Juniori, la care se adaugă peste 50 de medalii cucerite la Cupele Mondiale.

Pentru activitatea sa, Mariana Bitang a fost răsplătită cu titlul de antrenor emerit, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. În anul 2007, World Records Academy o clasifică drept „cea mai de succes antrenoare din lume”.

Emisiunea Mesageri ai sportului românesc, Octavian Bellu şi Mariana Bitang este alcătuită din două mărci poştale cu valorile nominale de 2,10 lei şi 9,10 lei. Cele două timbre ilustrează imaginea celor doi renumiţi antrenori români, în timpul unor concursuri internaţionale, precum şi imagini stilizate ale aparatelor la care gimnastele românce au repurtat numeroase victorii.

Cele două valori sunt însoţite de plicul „prima zi”, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 6 timbre cu manşetă ilustrată şi bloc de 2 timbre.

Începând cu ziua de vineri, 20 iunie 2014, emisiunea de mărci poștale Mesageri ai sportului românescva putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.