„Am susținut mereu calea europeană a învățământului românesc, am aderat la cauza marilor reforme, am luptat, din interior, pentru modernizarea școlii, implicându-mă direct, ca legiuitor, în construirea unei legi, astăzi încă în vigoare cu doar jumătate din articolele sale inițiale. Doar în perioada celui de-al doilea mandat de deputat, în căutarea unor soluții, am semnat peste 12 Proiecte legislative în domeniul educației, am susținut peste 20 de declarații politice pe această temă, adresând 9 Întrebări/Interpelări membrilor Guvernului privind starea învățământului. Am opus rezistență schimbărilor legislative care mi se păreau neconforme, am militat pentru depolitizarea școlii, pentru reducerea birocrației, pentru stabilitate și predictibilitate”, a declarat Sanda Maria Ardeleanu.
Deputatul este de părere că nu se poate ignora și faptul că, la nivel guvernamental, a existat o preocupare concretă pentru o mai bună funcționare a sistemului de învățământ, PNL reușind să transmită o serie de priorități Guvernului Cioloș, iar rezultatele încep să apără.
„Este primul an în care elevii de clasele a XI-a și a XII-a vor primi manuale gratuite, așa cum prevede Legea educației nr.1/2011. Proiectul PNL «Masă la Școală» este tot mai aproape de a fi implementat din anul școlar 2017-2018”, a declarat deputatul PNL.
De asemenea, aceasta a subliniat că s-a redeschis dialogul privind învățământul dual și i s-a acordat toată atenția de care avea nevoie.
„Finanțarea de stat urmează nediscriminatoriu si elevii din învățământul privat sau confesional, iar legea susținută de PNL privind recuperarea nediscriminatorie a creșterilor salariale restante este în vigoare și primește finanțarea”, a mai declarat Ardeleanu.
Totodată, precizează deputatul, Guvernul a colaborat cu parlamentarii PNL la îmbunătățirea legislației privind acordarea burselor și facilităților fiscale antreprenorilor care sprijină orice formă de educație sau cercetare, iar inițiativa PNL privind Bursa Investitorului a mai făcut un pas în față.
„Bineînțeles că rămân încă multe probleme pe agenda noastră, însă suntem optimiști că ne îndreptăm spre un orizont favorabil dezvoltării învățământului. După sănătate, învățământul este prima prioritate în rândul românilor, conform ultimelor sondaje”, a mai susținut Ardeleanu.
În județul Suceava, 119.000 de copii încep școala în 773 unități școlare din care 39% sunt autorizate DSP și ISU. Noutatea acestui an școlar vine la Școala Gimnazială de la Moldova Sulița care este curpinsă în programul pilot al Guvernului, implementat în 50 de școli și licee din țară, „Masă la Școală”.
„Se dorește ca, după zece ani de funcționare defectuoasă, programul «Cornul și Laptele» să fie înlocuit cu o masă caldă, de anul viitor, acest program fiind generalizat și funcțional la nivelul întregii țări”, susține Ardeleanu.
Deputatul consideră că acest an școlar demarează cu măsuri clare de sprijin pentru elevi, părinți și profesori ceea ce conferă puterea de a munci, mai departe, pentru modernizarea școlii.
„Urez tuturor elevilor un an școlar plin de succese și bucurii, profesorilor le doresc putere de muncă, răbdare și satifacții, iar părinților și bunicilor multă sănătate și capacitatea de a reuși să ofere condiții bune de studiu copiilor lor”, a concluzionat Ardeleanu.
Lasa un raspuns