Cinci primari din județul Suceava au participat la un eveniment dedicat Zilei Naționale și Centenarului Unirii, moment ce a fost organizat la Parlamentul European de la Bruxelles.
Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a susținut un discurs cu această ocazie, în cadrul conferinței „Urmașii Marii Uniri”. Acesta a vorbit în fața oficialităților prezente la Bruxelles despre frumoasa Bucovină, despre Marea Unire și despre cinstea pe care trebuie să o aducem României.
„Este emoționant pentru mine să vin din Bucovina și să fiu alături de dumneavoastră. Comuna pe care o conduc, Cornu Luncii, este prima comună din Bucovina care în 6 noiembrie 1918 s-a unit cu Țara. În anul 1918 prin comuna Cornu Luncii trecea granița dintre Regatul României și Ducatul Bucovinei. Anul acesta, în data de 6 noiembrie, fostul pichet grăniceresc l-am modernizat, sfințit și l-am transformat în Muzeul Unirii. După cum știți Bucovina este perla Moldovei, una dintre cele mai frumoase zone ale Moldovei, cu oameni mândri, gospodari și de aceea am ținut cinci primari să fim alături de dumneavoastră și să transmitem Europei faptul că avem o țară minunată și cu un trecut deosebit”, a declarat Gheorghe Fron.
Cei prezenți au vorbit despre înaintași, iar primarul Fron le-a povestit celor prezenți faptul că bunicul lui George Enescu a trăit în satul Sasca Mică, localitate componentă a comunei Cornu Luncii.
Dan Tiperciuc, primarul comunei Arbore, a reprezentat alături de colegii săi Bucovina în Parlamentul European. Acesta le-a transmis celor care au fost la evenimentul organizat sub genericul „Urmașii Marii Uniri” faptul că cel mai important moment s-a întâmplat acum 100 de ani.
„În urmă cu 100 de ani România a trăit cel mai important eveniment din istoria sa. Atunci, începând cu 27 martie, continuând cu 28 noiembrie și sfârșind cu 1 Decembrie, toate regiunile istorice ale acestei țări s-au întors acasă, formând România Mare. Pentru noi este o mare cinste faptul că ne-am aflat în aceste zile în Parlamentul European, unde am reprezentat Bucovina și România cu mândrie”, a spus primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.
Edilul șef al comunei Todirești, Vasile Avram, le-a arătat oficialilor prezenți la eveniment rolul important pe care românii și România l-au avut de-a lungul timpului în istoria Europei.
Din delegația suceveană au mai făcut parte Loghin Saviuc, primarul comunei Calafindești și Constantin Barariu, primarul comunei Zvoriștea. În ultima zi aceștia au participat la o recepție organizată cu prilejul Zilei Naționale a României și a Centenarului Unirii.
Lasa un raspuns