O femeie de 69 de ani, din municipiul Suceava, a rămas fără 1.000 de euro, după ce persoane necunoscute au înșelat-o prin metoda „Accidentul”.

Femeia a sesizat poliția luni, la ora 10:30, despre faptul că, sâmbătă, în intervalul orar 09:20-09:40, în timp ce se afla singură la domiciliu, a fost apelată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a indus-o în eroare cu privire la faptul că, fiul ei a fost implicat într-un accident rutier, fiind internat în stare gravă la spital.

Ulterior, alţi interlocutori care s-au prezentat ca fiind avocaţi i-au întărit această convingere şi sub pretextul tratamentului, în valoare de 5.000 euro, au determinat-o să înmâneze suma de 1.000 euro, unei persoane necunoscute care s-a prezentat la uşa apartamentului în care locuieşte.

Oamenii legii au întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.

 

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a scăpa de la închisoare persoana sau pentru a-i asigura servicii medicale (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări. În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.