În cursul săptămânii trecute, pe data de 9 februarie, o echipă multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Emanuel Gavriliuc (Radiologie Intervenţională), dr Mircea Macovei (Ortopedie) şi dr Anca Ababneh (Oncologie), a efectuat o intervenţie în cadrul căreia au fost topite două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operaţia cancerului primar […]

În cursul săptămânii trecute, pe data de 9 februarie, o echipă multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Emanuel Gavriliuc (Radiologie Intervenţională), dr Mircea Macovei (Ortopedie) şi dr Anca Ababneh (Oncologie), a efectuat o intervenţie în cadrul căreia au fost topite două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operaţia cancerului primar de sân, la o femeie de 70.

Oasele sunt a treia locaţie că frecvenţa în care celulele canceroase metastazează, cele mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, a pelvisului şi a şoldului.
Metastazele osoase pot afecta calitatea vieţii, producând complicaţii, cum ar fi: durerea, fracturi şi mobilitate scăzută.
Pacienţii cu metastaze osoase pot fi tratative prin terapii convenţionale, cum ar fi opioide, chimioterapie, radioterapie, sau minim-invaziv, cu ajutorul sistemului de ablaţie RF.
Cu aparatul de ablaţie prin radiofrecvenţa (RF), se pot trata minim invaziv ( printr-un acces percutanat de maxim 5 mm) tumorile osoase ( metastazele şi unele tumori primare ) ale pacienţilor, atunci când terapiile convenţionale nu sunt eficiente, au potenţial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.

„Decizia intervenţiei este luată de o echipă multidisciplinara, formată din medic radiolog, oncolog, ortoped şi radiolog intervenţionist. În momentul de faţă, una dintre problemele reale este că mulţi colegi medici nu ştiu că această procedură se efectuează în unele spitale din România sau mai ales în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă care se efectuează într-un număr limitat de spitale din Europa. Este important ca şi pacienţii să se informeze despre posibilele metode de tratament apoi să discute cu medicul curant opţiunile”, a declarat dr. Cătălin Lulciuc.

Anul 2022, este dedicat diversificării serviciilor medicale, creşterii calităţii actului medical, a siguranţei pacientului, a personalului medical şi auxiliar din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.