Se întâmplă, și nu o dată, să fim exact în locul în care trebuie, la momentul cel mai potrivit, iar asta să ni se pară o simplă întâmplare…

În realitate, însă, este un plan bine stabilit, până la cel mai mic detaliu, de Cineva care tocmai ți-a pus în față o misiune pe care deja începi să o îndeplinești…

Și abia după ce toate se vor fi îndeplinit, începi să înțelegi că o clipă a cântărit mai mult decât o viață, iar o sclipire a minții, mai mult decât toți anii de școală din viața unui academician.

Asta a înțeles bine și Mihai Nuțescu, agent principal la Postul de Poliție din comuna suceveană Breaza, care, în timp ce se afla „întâmplător” într-o seară în municipiul Câmpulung Moldovenesc, a observat cum o casă începe să fie cuprinsă de flăcări.

Și, deși, acestea erau vizibile, de la depărtare chiar, este greu de înțeles cum vecinii nu au observat incendiul, iar și mai dramatic este că persoanele care locuiau în casă dormeau, fără să știe că ghearele fierbinți ale focului erau pe cale să le cuprindă.

Fără să cântărească pericolul și fără să ia în calcul propria viață, Mihai a știut exact că cineva are nevoie de el în câteva secunde, nu mai mult.

Zis și făcut, pentru că jurământu-i jurământ, indiferent de oră, sau de situație. Este sfânt și așa rămâne!

A fugit, astfel spre locuință, a sunat la 112, a anunțat incendiul, a spart ușa de la intrarea în casă, a trezit proprietarul, un bărbat, însă misiunea abia atunci avea să înceapă, când flăcările erau din ce în ce mai puternice și mai periculoase.

Omul i-a cerut să îl ajute să o scoată din foc pe mama sa care nu se putea deplasa. Așa au ajuns brațele polițistului să fie colac de salvare și pentru mama proprietarului casei, pe care a dus-o la un vecin pentru a fi în siguranță.

Și, deși, părea că totul s-a terminat cu salvarea oamenilor din casă, la etaj se afla și soția proprietarului, care nu mai putea coborî nicicum pe scările casei pentru că acestea ardeau. Nici asta nu l-a speriat pe tânărul polițist, care a luat o scară și a scos femeia care era la etaj și, deși adrenalina ajungea să atingă cote maxime, iar picioarele să tremure fără a putea fi controlate, momentul în care a atins din nou pământul a fost o bună confirmare că este mai puternic decât credea.

A înțeles atunci și de ce în seara respectivă nu era acasă pentru a se odihni și de ce Dumnezeu a orânduit să poarte o haină pe care scrie cu litere nemuritoare LEX ET HONOR”.

Să tragem aer în piept pentru o clipă, acum după ce focul s-a stins…! Să cernem cenușa ce a rămas și să ne gândim ce am fi făcut noi dacă am fi avut 29 de ani, o carieră de polițist în față și o valiză plină de idealuri ce trebuie atinse.

Cât de tare ne-am fi aruncat în flăcările necunoscutului ce ar fi putut să ne transforme propria viață în scrum?

Și dacă tot am ajuns aici, să trecem împreună cu brio și testul Ipocriziei!

De câte ori nu i-am blamat pe polițiști și nu am spus că toți sunt la fel de slab pregătiți, răi pe nedrept și ajunși acolo dintr-o simplă și norocoasă întâmplare?

Am făcut cu toții asta, iar acum că am recunoscut, poate e bine să știți că Mihai Nuțescu, agent principal la Postul de Poliție din comuna suceveană Breaza, este polițist „din sursă externă”, în zona Câmpulung Moldovenesc nefiind nici pe departe singurul „extern” care se remarcă prin loialitatea față de sistem și profesionalism.

Este, poate, doar unul dintre aceia care și-au riscat viața în văzul tuturor și nu într-o speță periculoasă dintr-un cătun pe care n-a avut cine să o povestească, sau poate că ar fi avut cine, însă și sistemul are oameni mult prea ocupați cu activități așternute pe un pliant.

Mihai Nuțescu nu este singurul erou al unui sistem ce mai are, e drept,  încă multe de pus la punct, însă rămâne un sistem cu mulți oameni valoroși ce în fiecare zi înaintează pe o muchie de cuțit, uneori extrem de ascuțită.

Și, poate că, Nicolaie Mândrilă, proprietarul casei, ce și astăzi se luptă să renască după șocul trăit, avea dreptate când ne-a spus că „pe acest polițist numai Dumnezeu l-a învățat ce să facă”…

Credeți că e prima oară?

Sau ultima oară…?

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.