Duminică, 14 mai, mii de credincioși au fost prezenți la Mănăstirea Putna, la Proclamarea solemnă a canonizării Sfinților putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și ierarhii prezenți, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După sfârșitul slujbei, toți credincioșii s-au închinat la sfintele moaște ale Sfinților putneni.

Cu aceaastă ocazie, a fost prezentată și cartea „De veghe în casa Măriei Sale. File de pateric de la Mănăstirea Putna”. La ora 16:00 a avut loc vernisarea expoziției „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul” în Muzeul Mănăstirii Putna.
Luni, 15 mai, de la ora 17:00, cele două racle cu sfinte moaște vor fi purtate în pelerinaj, pe jos, de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Aici, ele vor fi așezate spre închinare pe o scenă amenajată lângă biserica Buna Vestire.


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 6–7 iunie 2016, a hotărât canonizarea Sfântului Iacob Putneanul și a ucenicilor săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, viețuitori la Putna și Sihăstria Putnei, cu zilele de prăznuire de 15, respectiv 16 mai.