În perioada 11 – 13 august 2023, în comuna suceveană Cacica s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Trufelor, eveniment organizat din dorința de a reînvia tradiția culinară a trufei negre în bucătăria românească. Evenimentul, unic în zona noastră, a adunat și anul acesta mii de participanți care s-au familiarizat cu preparate asezonate cu trufe. Organizatorul evenimentului, tânărul Mihai Robu, a spus că dorința sa este prezentarea preparatelor cu trufe într-o foarte mare varietate, astfel încât oamenii să guste trufa în adevărata ei splendoare.

Potrivit acestuia, trufele au fost culese din pădurile din zonă, iar bucătarii au dat gust cu ele mâncărurilor din şapte ţări. Astfel, cei prezenți au avut acces la o gamă largă de produse culinare, de la sushi, sandwichuri franțuzești, până la humus, balmoș sau păstrăv. 

Un aspect foarte important al acestui festival este acela că, pe lângă promovarea trufei, s-a pus un mare accent pe promovarea culturii și tradiției bucovinene, unice în România.

„Circa 17 mii de persoane au fost prezente la Festivalul Trufelor de la Cacica. Suntem foarte mulțumiți că oamenii au venit și au trait o experiență unică, degustând ceea ce noi am oferit în diferite bucate, respectiv trufa.

S-au bucurat și au degustat trufa în varietatea asta mare, dar ne dorim ca anul viitor să avem mai multe culturi, țări, produse din diferite colțuri ale lume.

Secretul se măsoară în Dumnezeu, Iubire, Prieteni!

Foarte muți prieteni care ne-au susținut care au aderat la ideea noastră. Sunt peste 100 de persoane care ar trebui să le mulțumesc!

Feed-back-ul de anul acesta a fost în proporții mari unul pozitiv, mulți dintre producători, chefi, dar și participanți dorind ca anul viitor să revină.

Toată lumea a fost foarte încântată de eveniment. Am întâlnit oameni care ne-au mulțumit pentru conceptul inededit și experiența culinară pe care au trăit-o”, a spus Mihai Robu, organizatorul Festivalului.

La marele eveniment de la Cacica a luat parte și deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, care a apreciat acest festival, dar și modul în care Mihai Robu a reușit să pună trufele în valoare, dar mai ales să promoveze Bucovina.

„Weekend cu soare, temperaturi perfecte pentru o ieșire inedită într-un colț de rai, la Cacica, unde s-a desfășurat Festivalul Trufelor anul acesta. Am răspuns afirmativ invitației lui Mihai Robu, organizatorul acestui minunat eveniment gastronomic și cultural ce promovează Bucovina.
Papilele gustative au fost răsfățate cu aroma trufelor negre de Bucovina. Un adevărat festin culinar, de la balmoș cu trufe, la paste sau humus, un burger sau chiar sushi, toate integrând trufele în compoziție.
Muzica excelentă, atmosfera relaxantă și multe distracții pentru copii și adulți, ingredientele perfecte pentru un weekend în Bucovina”, a spus Bogdan Gheorghiu.
Festivalul a avut multe momente culinare, un storceac din nisetru fiind preparat chiar de guvernatorul Deltei,  Marinov Teodosie Gabriel.
Și pentru a promova cât mai bine tradiția bucovineană, organizatorii i-au invitat pe Dana Dăncilă, Elisa Hechelciuc, Călin Brăteanu, dar și pe alți artiști locali să susțină spectacole de muzică populară.

Chef Cătălin Petrescu, specialist în bucătăria japoneză, a gătit pentru gurmanzi suhi cu trufe, acest preparat fiind foarte apreciat de toată lumea prezentă.

Trufa a avut un rol important și în preparatele franțuzești, gătite de chef Florin Lazăr, cel care a avut grijă ca atât rața asezonată cu trufe, cât și sendvișul parizian să încânte papile gustative ale curioșilor.

Prezentă în gastronomia italiană încă din cele mai vechi timpuri, trufa neagră a însoțit și preparatele lui chef Marco Favino, cel care a gătit mai multe tipuri de paste cu trufe.

„Ediția a fost reușită, lumea s-a simțit bine, cu oameni frumoși cu mâncare bună. Cu multe familie cu copii care se bucurau de la mămăligă cu brânză, balmoș, paste, chiar și înghetă cu fructe.

Locația a fost foarte mare,  o poeniță între păduri și cred că are potențial să crească din ce în ce mai mare.

Mihai a organizat excelent festivalul și cred că e și el mulțumit de ceea ce a ieșit. Poate la anul va fi și o zonă de camping cu corturi și rulote, deoarece lumea dorește să rămână pe seară la un vin, un coniac sau țuică.

În ceea ce privește partea de Italia, vreau să venim cu mai multe produse. Anul acesta am avut o varietate mare de paste, iar la anul ne gândim să aducem pizza și gelato.

Zona Italiană a avut un stand foarte frumos. Sper ca lumea să se fi simțit bine, ca la italieni în Bucovina!

Am interacționat și cu ceilalți expozanți gustând din preparatele lor, și ne-am simțit ca o mare familie.

Mihai a făcut ceva frumos,  din suflet pentru oameni care s-au simțit bine aici la Festivalul Trufelor”, a transmis chef Marco Favino după eveniment.

Dat fiind succesul acestei ediții, organizatorii promit că și anul viitor va fi organizat Festivalul Trufelor de la Cacica, dorind ca acesta să devină  tradiție în promovarea trufei de Bucovina.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.