Mediul de afaceri a cunoscut o serie de schimbări importante de-a lungul acestui an, perioadă în care antreprenorii au fost încurajați să-și adapteze strategiile la noile cerințe ale pieței. Întrucât procesul de funcționare a unui business are nevoie de idei inovatoare și de forță de muncă productivă și creativă, concluzia a fost una simplă: oricât de interesant sună orice propunere de investiții, aceasta are nevoie de oameni care să o susțină.

Cu pași mici, dar siguri, angajații au devenit o resursă vitală pentru buna funcționare a unei companii. Dincolo de sondajele de piață și de planurile complexe, echipa de lucru a devenit un jucător important, care trebuie apreciat pentru eforturile depuse și rezultatele înregistrate.

Printre noile tendințe privind angajarea, tinerele talente își doresc un program flexibil, fără ore îndelungate petrecute la birou, menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională și bonusuri atractive. Oamenii au încetat să mai lucreze doar pentru bani, apreciind atenția și recunoașterea meritelor.

Astfel, atragerea, motivarea și păstrarea forței de muncă a devenit o provocare pentru orice antreprenor dornic să-și vadă afacerea mergând pe o linie ascendentă. Întrucât beneficiile se adaptează noilor realități, iată trei metode pentru a face jobul mai atractiv:

Pachete salariale smart

Așa cum fiecare antreprenor are o serie de așteptări din partea echipei pe care o coordonează, și pretențiile angajaților au crescut. Prin urmare, clasicul salariu are nevoie de o reinventare.

Bonusuri acordate în funcție de performanță, concedii plătite, tichete de masa, programe de wellness, decontarea abonamentelor la transportul în comun, sălile de sport sau librăriile virtuale sunt doar câteva dintre punctele des întâlnite pe agenda managerilor. Companiile au înțeles că sistemul funcționează optim doar în momentul în care există armonie între toți participanții unui business.

Totodată, faptul de a include mai multe opțiuni în cadrul pachetelor salariale aduce avantaje notabile pentru fiecare tabără. Spre exemplu, chiar dacă s-a înregistrat o creștere pentru valoare tichete de masa, de la 20.17 lei la 30 lei pentru fiecare zi lucrată, din punct de vedere financiar, întreprinderea are parte de 100% deductibilitate și exceptare de la plata taxelor salariale. 

Program de lucru flexibil 

Dacă înainte de pandemie, conceptul de adaptabilitate la cerințele pieței de muncă era un simplu punct care aștepta să fie valorificat, acum, lucrurile s-au schimbat considerabil. În contextul în care oamenii cu experiență și tinerele talente au înțeles valoarea timpului liber, a venit rândul antreprenorilor să vină cu soluții.

Atât sistemul de lucru hibrid, cât și cel remote vin cu anumite avantaje ce permit angajaților să păstreze un echilibru între viața personală și cea profesională. În fond, bunăstarea echipei de lucru se traduce în productivitate și randament la job. 

Mai mult, adoptând unul dintre aceste două modele flexibile, companiile economisesc bani în ceea ce privește costurile legate de chirie și de consumul utilităților la birou. Alături de tehnologie, care se află într-o continuă expansiune, antreprenorii pot iniția întâlniri online oricând este nevoie sau pot cere informații despre un anumit proiect, prin trimiterea unui mail.

Program de coaching săptămânal

Investiția continuă în progresul gradual al personalului câștigă puncte importante pentru ambele tabere. În primul rând, managerii vor avea la dispoziție o echipă profesionistă, cu abilități de lucru îmbunătățite, aspect ce duce la succesul companiei.

De cealaltă parte, angajații au ocazia să-și dezvolte competențele tehnice și practice, legate de locul de muncă. Așadar, șansele de a avansa pe o poziție superioară cresc, în același timp cu productivitatea și încrederea în sine.

Implicarea și randamentul angajaților sunt corelate cu strategia de lucru aleasă pentru orice domeniu. Indiferent că ne referim la HoReCa, agricultură, IT, telecom, producția auto sau dezvoltare software, un bun lider ține cont de sănătatea, siguranța și de confortul angajaților. 

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.