Ministerul Muncii a făcut noi precizări cu privire la creșterea vârstei de pensionare și la stagiul complet de cotizare. Astfel, potrivit noilor decizii, persoanele care se află în pragul pensionării nu ar trebui să își mai facă griji cu privire la vârsta la care își pot înceta activitatea.

Legea discutată în Parlament nu va majora vârsta de pensionare și nici nu va contribui la modificarea stagiului de cotizare.

Ministerul Muncii, precizări cu privire la mărirea vârstei de pensionare

Ministerul Muncii a ținut să facă o serie de precizări cu privire la modificarea vârstei de pensionare, dar și a stagiului de cotizare, având în vedere o serie de informații ce au apărut în spațiul public. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a ținut să precizeze că proiectul de lege ce se află în prezent în Parlament nu modifică vârste de pensionare.

Mai exact, MMPS anunță că cârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul minim de cotizare nu va fi modificat.

Atragem atenția că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, a transmis Ministerul Muncii.

Stagiul complet de cotizare nu se schimbă

MMPS a ținut să precizeze că nici stagiul complet de cotizare nu se va schimba prin viitoarea lege, el urmând să rămână de 35 de ani.

Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii.

Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile.

Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, se mai precizează în comunicatul transmis de Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.