Soarta spitalelor din județul Suceava stă la mâna unor angajați ai Ministerului Sănătății care fac tot felul de planuri, unele dintre ele nu tocmai pozitive. Astfel, pe lângă spitalele din Siret, care se doresc a fi închise, și Spitalului Orășenesc Gura Humorului i s-a pus gând rău.

Conform datelor făcute publice de mai marii PSD-ului, „Ministerul Sănătății are, pentru prima dată, prevăzut în proiectul de buget pentru anul 2019 cea mai mare sumă alocată vreodată, fiind vorba de o creștere cu 6 miliarde de lei față de anul trecut. Este o creștere care reprezintă 4,84% din PIB, în condițiile în care la începutul guvernării sănătatea avea un procent mult mai scăzut. Investițiile beneficiază de 1,1 miliarde de lei, fiind vorba despre achiziția de aparatură, reparații capitale, finalizarea lucrărilor începute”.

În contextul în care PSD-ul, prin intermediul Guvernului și prin cel al Ministerul de resort, oferă miliarde de lei pentru buna funcționare a sistemului sanitar, mai multe spitale din județul Suceava sunt propuse pentru a fi închise sau pentru a li se reduce numărul de paturi.

„Așa cum am salvat acest spital, atât de necesar, când era pe lista de închidere în trecut, vom face tot posibilul să demonstrăm că Spitalul nu este un moft, mai ales pentru o stațiune turistică de interes național, acolo unde indicele de complexitate crește foarte mult”, a declarat primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.

În ceea ce privește partea financiară, primarul orașului Gura Humorului a explicat că dacă se va ajunge la aceste restructurări, și contractele cu CAS vor fi mai mici, ceea ce înseamnă pierderi importante pentru comunitate.

„Mi-e greu să înțeleg cum se prezintă Masterplanul 2014 – 2020, în 2019, cu aplicare până în 2020. Ei vor să facă aceste restructurări pentru că nu sunt bani. De altfel, și la Spitalele mari se reduce numărul de paturi, ceea ce înseamnă contracte mult mai mici cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Ursaciuc.

Pe de altă parte, primarul Ursaciuc precizează că după multe și mari eforturi de modernizare a unității spitalicești, precum și după eforturile mari depuse pentru angajarea medicilor, cei din birouri vin cu propuneri, care mai de care mai ciudate și vor să închidă spitale.

„Acum când avem medici și programe europene de multe milioane de euro în evaluare, precum și foarte mulți bani investiți pe extinderi și pe proiecte, ei vor să închidă”, a explicat primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care a mai spus că un caz elocvent în ceea ce privește seriozitatea, este cel al Spitalului din orașul Bicaz care a fost închis în perioada de restructurare a Guvernului Boc și care a fost redeschis „cu surle și trâmbițe”, de același Minister, în urmă cu doi ani.

Vezi și situația în care se află cele două unități spitalicești sin Siret:   https://suceavalive.ro/cele-doua-spitale-din-siret-sunt-in-pericol-de-a-fi-inchise-popoiu-voi-face-tot-posibilul-ca-acest-lucru-sa-nu-se-intample/?fbclid=IwAR2S0odQDvbWvFNr_e-EFk3aeM_kp7PeZtcczLfB7exNmgwvsxbjjVLzp38

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.