Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu se va afla sâmbătă, 28 noiembrie 2020, ora 10:00, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălineşti,  pentru a participa la recepționarea lucrărilor de restaurare a picturilor, ocazie cu care va susține și declarații de presă. La eveniment vor mai participa Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, și Ștefan Bâlici, manager al Institutului Național al Patrimoniului.
Ctitorie a lui Ioan Tăutu, biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499. Pictura murală de la exterior, pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est, a fost realizată, cel mai probabil, în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538.

Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil cu cea de la mănăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural a suferit degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport s-a desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii. Lucrările de renovare au început în anul 2006.
Vă invităm să vedeți în premieră aceste picturi restaurate, de o însemnătate culturală excepțională și să aflați detalii despre acest monument istoric.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.