Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, se va deplasa în județul Suceava într-o vizită de lucru, în zilele de 22 aprilie (joi) și 23 aprilie (vineri). Aici va avea mai multe întâlniri cu reprezentanți ai administrației locale, precum Consiliul Județean Suceava, și ai instituțiilor de învățământ, precum Facultatea de Silvicultură a Universităţii Ștefan cel Mare din Suceava, dar și o serie de acțiuni comune cu E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

 Astfel, în cadrul zilei de joi, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, va participa la următoarele activităţi: ora 11:00, Sesiune de lectură la Școala Gimnazială Valea Moldovei, localitatea Mironu, organizată de Asociația OvidiuRo în cadrul programului național „Citește-mi 100 de povești!”. Pentru a sărbători Ziua Internațională a Pământului, Ministrul Culturii le va citi copiilor de la grădinița din cadrul acestei școli. La ora 15:00, ministrul va semna  un acord de parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului și Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

La ora 17:00, la Gara Burdujeni Suceava, E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, va depune o coroană de flori în memoria evreilor deportați din Bucovina, în prezența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, președintelui Comunității evreiești din Suceava Sorin Golda, prefectului judeţului Suceava, Iulian Cimpoeşu, dar și primarului Sucevei, Ion Lungu.

Programul zilei de vineri, 23 aprilie cuprinde: la ora 14:00 ministrul  va efectua o vizită în orașul Siret, la Primăria localității, la Sinagoga Siret (Templul Mare), la Muzeul de Istorie Siret și la Cimitirul Evreiesc Siret, la care vor fi prezenți E.S. David Saranga, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, președintele Comunității Evreiești Rădăuți, Igo Koffler, și primarul Adrian Popoiu. Aici, pe dealul Horodiște, se află cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa de Est, inclus din anul 2015 pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, având codul de clasificare SV-IV-s-B-05715.

Astfel de locuri ar trebui să reprezinte spații de reflecție și să fie vizitate și de tinerele generații pentru a nu uita trecutul.

La ora 16:00 delegația va merge în orașul Rădăuți pentru a vizita Cimitirul Evreiesc Rădăuți și Sinagoga Rădăuți (Templul Mare) care a fost supusă unui proces de restaurare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.