Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu,  a prezentat o parte dintre măsurile luate odată cu redeschiderea muzeelor după data de 15 mai, dată la care ia sfârșit starea de urgență.

„S-a propus instalarea de tuneluri dezinfectante la intrarea în muzee, fie că vorbim de cele cu pulverizatoare, fie că vorbim de cele cu rază UV. Vor fi făcute circuite clare pentru vizitatori, și la intrarea în instituția muzeală și la părăsirea acesteia, fără a se intersecta vizitatorii sau grupurile de vizitatori. La intrare, avem în vedere luarea temperaturii, iar la Muzeul Peleș a fost achiziționat deja un astfel de dispozitiv. Așteptăm cu mare interes ce va hotărî Guvernul împreună cu Administrația Prezidențială legat de parcuri, pentru că din punctul de vedere al Ministerului Culturii, în cazul în care parcurile vor rămâne închise, va fi o presiune uriașă pe muzeele în aer liber”, a transmis ministrul Bogdan Gheorghiu.

Acesta a precizat că a avut discuții cu managerii muzeelor, iar instituțiile vor fi deschise în funcție de cum vor fi implementate aceste norme.

În ceea ce privește posibilitatea redeschiderii teatrelor, Bogdan Gheorghiu a precizat că a înaintat Ministerului Sănătății un plan etapizat.

„În prima etapă am propus să fie deschise muzeele, lucru care deja s-a aprobat. Am propus să se permită și deschiderea bibliotecilor și a librăriilor, dar și reluarea producțiilor cinematografice cu o participare de până la 50 de persoane. În a doua etapă de relaxare, am introdus în setul nostru de propuneri și instituțiile de spectacol, într-o primă fază cu o participare de până la 50 de spectatori, urmând ca odată cu o evoluție pozitivă din punct de vedere epidemiologic să se relaxeze aceste măsuri până la o participare de 100, ulterior 300 de spectatori”, a precizat ministrul Culturii.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că, în opinia sa, în Suceava primele care ar putea fi deschise ar fi muzeele în aer liber. Vorbim aici de Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean, unde se poate asigura fluxul, dar și măsurile de distanțare, după care celelalte muzee.

Un lucru bun este faptul că la Suceava  expoziția permanentă beneficiază de un flux noncovid.

Totuși, deciziile în acest sens vor fi luate de Comitetul pentru Situații de Urgență împreună cu un set clar de măsuri pentru siguranța cetățenilor dar și a angajaților. Probabil se vor folosi termometre non contact, tuneluri cu UV și alte măsuri”, a precizat Emil Ursu.

 

One Response

  1. Moș_Kute

    Domnu’ cu nicovala,totusi unde bateți dvs.? Va bate gândul să puneti la cale,din bani publici,si un BRC cu ragalai rari,care vor juca pogo-pogo ci masca pe acoperișul de gât? Dumitale când iti ia decoratia sasul? Sau o predai singur?

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.