Urmare a sesizărilor primite din partea operatorilor culturali și a artiștilor plastici cu privire la metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA, Ministerul Culturii anunță că va forma un grup de lucru pentru modificarea și completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Cadrul actual legal limitează posibilitățile pe care atât Ministerul Culturii, cât și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate în subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectivă, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996. Astfel: Ministerul Culturii nu are niciun fel de atribuții cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere și a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; · O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligația ca, în termen de 15 zile de la primirea cererii de inițiere a procedurilor de negociere de către organismele de gestiune colectivă, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevăzuți la Art. 163, Alin. (3) lit. b) și c), să elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; · O.R.D.A nu este parte în negocieri și nu poate interveni în negocierea dintre organismele de gestiune colectivă și utilizatori. Îmbunătățirea sistemului de gestiune a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și prevenirea unor abuzuri se poate realiza doar prin modificarea Legii 8/1996.

„În spiritul transparenței pe care am promovat-o încă de la preluarea acestui mandat, săptămâna viitoare voi anunța componența grupului de lucru privind modificarea și completarea Legii 8/1996. Va fi o muncă în echipă cu specialiști din toate sectoarele culturale pentru a veni cu cele mai bune soluții, durabile, astfel încât, drepturile tuturor artiștilor să fie apărate fără a lăsa loc interpretărilor sau portițelor către abuzuri. Nu putem accepta acțiuni de tip monopol care sunt în dezavantajul artiștilor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.