Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, i-a răspuns deputatului PNL de Suceava Angelica Fădor la întrebarea privind locuințele pentru tinerii specialiști. Astfel, ministrul Dezvoltării a subliniat că locuințele pentru tinerii specialiști se pot realiza prin Programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, precum și prin Programul de construcții locuințe de serviciu. Cseke Attila a mai precizat că prin implementarea acestor programe de construcții locuințe se are în vedere sprijinirea autorităților publice locale în procesul de stimulare a tinerei generații să profeseze pe teritoriul României, limitând astfel migrația specialiștilor către alte țări.

„În acest context, precizăm că, până în prezent, au fost finalizate 872 de unități locative pentru specialiștii din sănătate și/sau învățământ, în cadrul Programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii. În județul Suceava nu a fost finalizat niciun astfel de obiectiv de investiție.

Totodată, la această dată sunt în curs de execuție lucrările de construcții-montaj la 389 de unități locative, în cadrul de Programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, din care 32 de unități locative sunt în județul Suceava, în municipiul Fălticeni și în orașul Gura Humorului. De asemenea, sunt în curs de execuție 30 de unități locative în municipiul Suceava în cadrul Programului de construcții locuințe de serviciu.

Precizăm că demararea unor noi investiții se face în funcție de sumele alocate de la bugetul de stat cu aceste destinații, coroborat cu prevederile legislative în domeniu, asfel că nu se poate estima numărul de locuințe destinate specialiștilor ce se vor realiza până în anul 2024 în județul Suceava.

În ceea ce privește numărul de locuințe de necessitate ce se vor realiza la nivelul județului Suceava, precizăm că acestea se realizează în conformitate cu prevederile Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale normelor metodologice de aplicare, aprobate prin H.G. nr. 1275/2000, cu modificările și completările ulterioare. Conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Legea nr. 114/1996, locuințele de necesitate se finanțează și se realizează în condițiile stabilite pentru locuința socială.

Menționăm că Programul național de construcții de locuințe sociale și de necesitate este un program anual, necesarul de fonduri de la bugetul de stat fiind fundamentat în baza solicitărilor primate din partea unităților administrativ teritoriale beneficiare. În anul 2021 unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava nu au transmis solicitări de includere în programul anual a unor obiective de investiții constând în construirea unor locuințe de necesitate”, i-a transmis ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației deputatului sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.