Deputatul Pro România Cătălin Nechifor i-a solicitat ministrului Economiei, Dănuț Andrușca, să prezinte  o situație la zi și să spună care sunt perspectivele realizării conductei de gaz natural Pojorîta-Vatra Dornei, iar răspunsul pe care l-a primit nu este deloc unul îmbucurător.

Veștile sunt proaste, ministrul recunoscând faptul că  Transgaz nu va putea să-și respecte termenele și graficele de execuție asumate și asta pentru că există un litigiu între Direcția Silvică Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Având în vedere că terenurile din fondul forestier aflate în litigiu nu se pot scoate din fondul forestier decât după soluționarea definitivă și irevocabilă a acestora, Transgaz împreună cu Ministerul Economiei a demarat procedura de declarare a obiectivului de importanță națională în domeniul gazelor naturale”, se arată în răspunsul primit de Nechifor.

Totodată, ministrul transmite și faptul că terenurile din fondul forestier nu pot fi scoase din fondul forestier decât după soluționarea definitivă și irevocabilă a acestora, iar Transgaz, împreună cu Ministerul Economiei, au demarat procedura de declarare a obiectivului de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

De asemenea, a  fost elaborată Nota de Fundamentare pentru emiterea Hotărârii de Guvern, iar în procedura de avizare Ministerul Justiției a solicitat clarificări, iar SNTGN Transgaz SA a răspuns acestei solicitări și așteaptă finalizarea avizării, respectiv emiterea Hotărârii de Guvern.

„În contextul celor prezentate mai sus SNTGN Trasngaz SA se află în imposibilitatea continuării proiectului și implicit a respectării termenelor și graficelor de execuție asumate. În situația în care obiectivul va fi declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale acesta va fi actualizat, se va finaliza procedura de scoatere din fond forestier a terenurilor afectate și se va obține Autorizația de Construire. Ulterior obținerii Autorizației de Construire lucrarea va fi promovată pentru investiție”, arată ministrul.

Ministrul Economiei a mai adăugat și faptul că  SNTGN Transgaz SA Mediaș are alocate sursele de finanțare necesare în vederea finalizării obiectivului prin Programul de Modemizare Dezvoltare Investiții pe 2018-2019.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.