Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan a depus o interpelare în Parlamentul României adresată ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, privind investițiile furnizorilor de energie electrică în Regiunea Nord-Est.

Conform deputatul PNL, consumatorii casnici de energie electrică din Regiunea Nord-Est a României beneficiază de cele mai proaste servicii, deși operatorii din sector s-au angajat prin contractele de privatizare să realizeze investiții substanțiale în modernizarea infrastructurii de distribuție.

„O mare parte dintre consumatori nu au în gospodării puterea nominală garantată prin contracte, iar în cea mai mare parte a mediului rural, orice ploaie aduce avarii semnificative care se remediază în săptămâni de zile. Cauzele unei asemenea stări de fapt sunt reprezentate de lipsa totală a investițiilor în modernizarea rețelelor de distribuție către consumatorii finali, deși prețul plătit de consumatori pentru Kw/h este unul dintre cele mai mari din Europa”, a precizat Balan în interpelare.

De asemenea, deputatul PNL a subliniat că în ultimii ani a mai semnalat aceste probleme miniștrilor energiei, primind asigurări că se vor monitoriza companiile de distribuție, în vederea realizării și respectării unui plan investițional, care să conducă la creșterea calității serviciilor furnizate populației.

Ioan Balan dorește răspunsuri de la ministrul Energiei în ceea ce privesc investițiile realizate în ultimii patru ani de către operatorii de energie electrică pentru modernizarea infrastructurii Regiunii de Nord-Est a României, menționând că face referire la investițiile reale și nu la cheltuieli de mentenanță.

Totodată, deputatul de Suceava dorește ca Victor Vlad Grigorescu să precizeze ce măsuri propune pentru ca investițiile la avarii să respecte condițiile contractuale (24/48h), în condițiile în care cea mai mare parte a avariilor se produc iarna, atunci când mare pare dintre locuințe au nevoie de electricitate pentru încălzirea locuințelor.

De asemenea, Ioan Balan dorește să știe dacă ministrul Energiei va sancționa furnizorii de electricitate pentru nerespectarea condițiilor contractuale, știindu-se că un consumator care nu își respectă obligațiile rămâne imediat fără acces la energia electrică, fiind debranșați fără prea multe ezitări.

În condițiile în care Ministerul Energiei are în colaborare Strategia Energetică Națională, Ioan Balan vrea să afle viziunea ministrului Energiei pentru Regiunea Nord-Est a României și cum anticipează ca această regiune să capete o relativă independență energetică, inclusiv prin stimularea investițiilor în energiile verzi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.