Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă, vineri, într-o postare pe Facebook, că abandonul școlar reprezintă o problemă a întregii societăți. Firea anunță înființarea Observatorului Național al Copilului, prima bază de date care cuprinde toți copiii. Astfel, în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – din care pot face parte preotul, învățătorul, medicul de familie, polițistul de proximitate, reprezentanți ai instituțiilor sau ai societății civile – care va identifica situațiile dificile.

Ministrul Familiei a precizat că munca membrilor acestui „consiliu” va fi plătită, pentru că trebuie stimulați să facă această activitate din timpul lor liber, iar”indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului”.

Abandonul școlar este o problemă a întregii societăți. Copiii care renunță acum la școală sunt adulții de mâine care nu vor putea să-și atingă adevărata capacitate. Sărăcia sau problemele din familie sunt, de cele mai multe ori, motivele care distrug azi viitorul unui copil.

Am participat, la Bacău, alături de colegul meu Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, la dezbaterea națională “Pactul pentru Tineri”, organizată de Cristina Chiriac, liderul CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației – România.

M-am bucurat să văd sală plină de cadre didactice, specialiști în educație, antreprenori, reprezentanți ai societății civile și chiar elevi interesați de această temă. I-am simțit pe toți deciși să se implice și să ofere soluții pentru reducerea abandonului școlar.

E importantă și implicarea organizațiilor cu experiență și amintesc UNICEF Romania, Asociatia Parintilor Isteti, Asociatia Pentru Valori In Educatie – AVE Romania, Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari, FiiOm, Itsy Bitsy, Fundația pentru Educație și Vocație sau Open Tribe.

Le mulțumesc europarlamentarului Dragos Benea, senatoarei Cristina Breahnă-Pravăț, senatoarei Dr. Bianca Purcărin, președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea și prefectului Lucian Bogdanel pentru tot suportul oferit în vizita la Bacău.

Am vorbit despre Legea prevenirii separării copilului de familie, un proiect extrem de important inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aprobat săptămâna trecută în Guvern. Cred că pentru a preveni abandonul școlar este nevoie să știm mult mai bine situația copiilor din familiile cu risc. Asta ne propunem prin această lege realizată de specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, un proiect asumat PNRR.

Concret, înființăm Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care cuprinde toți copiii. În fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – din care pot face parte preotul, învățătorul, medicul de familie, polițistul de proximitate, reprezentanți ai instituțiilor sau ai societății civile – care va identifica situațiile dificile. Munca membrilor acestui „consiliu” va fi plătită, pentru că trebuie stimulați să facă această activitate din timpul lor liber, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului.

Noua lege schimbă și modalitatea de finanțare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului.

Așteptăm în continuare, până în 9 Februarie, proiectele din partea primarilor din toată țara pentru rețeaua celor 150 de centre de zi pentru acești copii. Avem la dispoziție 50 de milioane de euro, prin PNRR, pentru a construi centre sau pentru a moderniza unele existente. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența. Știm cu toții că mulți copii abandonează din lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor.

Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști.

În plus, am făcut un pas important și pentru copiii care rămân în grija rudelor, cât părinții sunt la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor. De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!”, a anunțat Gabriela Firea, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.