Marţi, 14 martie, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), au fost prezenţi în judeţul Suceava, la Siret, acolo unde a fost deschis noul poligon de pregătire a personalului de intervenţii în situaţii de urgenţă din România şi Ucraina. Totul a fost realizat cu fonduri europene, iar planurile nu se opresc aici.

Sute de salvatori se vor pregăti acolo în următorii ani, iar investiţia realizată în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014 – 2020 a fost una de 27 de milioane de lei, a precizat şeful MAI.

„Poligonul va asigura condiţii pentru pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare şi evaluare CBRN, stingere de incendii, acordare de prim-ajutor calificat şi descarcerare, căutare şi salvare din medii ostile.

Şi aici vreau să menţionez un lucru, vorbim despre sute de salvatori care se vor pregăti în acest centru în următorii doi, trei ani.

Investiţia este de peste 27 de milioane de lei şi a fost derulată prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014 – 2020 şi este o investiţie care creează o platformă de instruire specializată pentru salvatorii români şi pentru prietenii noştri ucraineni”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a subliniat din nou importanţa colaborării internaţionale în acest caz, oferind drept exemplu intervenţiile de după cutremurul din Turcia sau acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

Dacă avem salvatori bine pregătiţi, avem şi comunităţi sigure şi avem comunităţi protejate. Multitudinea de provocări cu care ne confruntăm în domeniul situaţiilor de urgenţă ne obligă să ne adaptăm şi să consolidăm capacitatea de intervenţie a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Nivelul de instruire este de cele mai multe ori decisiv în gestionarea situaţiilor de criză atunci când reacţia trebuie să fie rapidă şi perfect adaptată provocărilor libere. Într-o situaţie de urgenţă, nu este timp pentru ezitări, nu este loc de greşeli, pentru că preţul poate fi extrem de scump.

Ultimele misiuni majore în care au fost implicaţi salvatorii români, precum intervenţiile de căutare-salvare din Turcia şi acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, au arătat cât de importantă este cooperarea, atât la nivel intern, cât şi internaţional”, a indicat Lucian Bode.

La rândul său, Raed Arafat a vorbit despre planurile autorităţilor din România, care, cu ajutorul banilor europeni, plănuiesc să înfiinţeze sau să ridice nivelul centrelor de pregătire pentru salvatori din ţara noastră.

„Pentru România acest proiect este de importanţă zonală, este asemănător, dar cu diferenţe de centrul care a fost inaugurat acum câteva săptămâni de domnul ministru la Iaşi, dar ambele centre au demonstrat ce înseamnă să utilizăm fondurile europene în mod corect, în mod eficient şi să venim în sprijinul forţelor noastre de intervenţie şi a forţelor vecinilor noştri de intervenţie şi vorbim aici de Republica Moldova şi de Ucraina, pe partea de instruire.

Fără instruire şi fără pregătire continuă, degeaba cumpărăm echipamente, degeaba avem personal, pentru că vom eşua la intervenţii dacă oamenii noştri nu sunt pregătiţi corect. De aceea, centrele de pregătire pe care le înfiinţăm şi care sunt gândite pe regiuni şi pe specificităţi diferite şi unde ţintim clar fondurile europene pentru ele, ele fac diferenţa.

Nu vorbim de formarea o dată, vorbim de formarea continuă a personalului nostru, vorbim de cursuri care se fac modular, de oameni care vin, participă la module de cursuri care durează câteva zile, o săptămână, dar merg înapoi acasă cu informaţii noi sau cu informaţiile care le-au avut, reîmprospătate.

Planul nostru în următoarea perioadă cu fondurile europene este unul ambiţios. Vorbim de Centrul de pregătire a Scafandrilor de la Constanţa, vorbim de Centrul de Pregătire pentru Intervenţii la Dezastre şi CBRN pe linie medicală la Mureş şi vorbim de ridicarea nivelului de pregătire la Şcoala de Subofiţeri Pompieri de la Boldeşti, toate prin accesarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă de finanţare”, a declarat Raed Arafat.

8 Responses

 1. mihai grigore

  : revista floare albastra = blue : este foarte important modul in care este prezentata o stire _ acum am coloborat cu ce scriu celelalte ziare din suceava si am inteles ce se relateaza _ isu _ inspectoratul pentru situatii de urgenta _ medic. politie .pompier. _ romania & ucraina _ initializare _creare in colaborare _ performare u.e. si euroatlantica a respectivei institutii {in definitii spatiale_ n.n_.nota noastra}_ deci se performeza sintaxa de comunicare pe acest domeniu _ in interiorul societatii civile _ceea ce este perfect constitutional din punct de vedere al procedurii folosite_obiectii _ numar de telefon pentru societatea civila din romania si ucraina ( pentru ca avem in perimetrul pe cale de a fi integrat conflict de rizbel = si isplozii de tot felul ce ar putea interveni pana ce rusia se va retrage din ucraina _ crimeea fiind un port ucrainean_ si va pleda pentru modularea comunicarii in acte de comert):

  Răspunde
 2. mihai grigore

  : observation critice pentru stingerea mai rapids a conflictului de rizbel _ churcil si roosevelt” pana under sa be intoarcem in trecut ?!” _ yalta _ deci _afirmatia ” rusia se retrace din ucraina si pledeaza pentru modularea conflictului de rizbel in act comercial spatial !*”: mihai grigore – poet.editor.scientist_ mediator stingere conflict de rizbel in ucraina _ membrane n.a.t.o. si u.e
  ._ asa sa ne ajute dumnezeu !*:

  Răspunde
 3. mihai grigore

  : to white house – kremlin_ blue step space media _ stingere conflict de rizbel in ucraina si modulare in act comercial spatial _ to cnn wonderful journaliste gala gorany !*:

  Răspunde
 4. mihai grigore

  : fiind intr- un film mathematic = conflict de rizbel de tipul conjectura lui poincare rezolvata de grigore pelemn _ = suma de nave _ sateliti si afaceri pe planeta kgb_ mergem pe cinematicile inventate si allocate rezolviului_ apoi le comparam cu momentul de incetinire si colapsare de la stalingrad din al doilea rizbel mondial _ si alocam tot in comparative hipersfere-poli de rezolviu cvasidimensionali_ ce tare nu-i asa !*= solutia de dizolvare a sferei peleman inventate pentru algoritmul de refacere a unei no I uniuni sovietice mondisle _ initializata vizibil ( adica in spatiul fizic)( in spatiul financiar bancar )( precum si- n alte tipuri de spatii_ unele dintre else de natura psihodelica ) odata cu procedurile de ocupare „a portului crimeea „_ observation ca nu am spus ” peninsulei crimeea care e teritoriu ucrainean si are nevoie de Cruces Rosie internationals si de prezenta media pentru devirusare de rebosevizare_ locul mortii de colapsare _ noul Stalingrad _ actually loc de confruntare in conflictului de rizbel va fi adus in lumina prin chemari insiruite pe carari de lumina h2o potbila hrana medicatie si nu prin raspuns la consumer inutil militarization = o capcana repet in matwmatica conjecturii poincaire post belitaman!*:

  Răspunde
 5. mihai grigore

  : nu e in conflict de razboi al oualor unflate dar al oualelor incondeiate de paste da !*:

  Răspunde
 6. mihai grigore

  conferinta de presa: i _asadar credeti ca soluitia o constitute plutitoare cu senzori electromagnetici_de mici dimensiune purtatoare printer alte obiecte necesare de sticlute originals cu vodca din toate directiile” spre portul in care opozitia din rusia at fi incarcerata= crimeea port ?_ r – nu!*: trebuie sa gandim mijloace si instrumentw ortodoxe in acest sens = initializare” port comercial spatial crimeea _ o operatiune a intregi civilizatiei umane ” blue crimeea ? _ da!*:

  Răspunde
 7. mihai grigore

  : atunci at trebuie oferite si celulare conectate la satelitii lui elon musk _ doar daca e de accord si el alaturi de alte entitati ale binelui civilizator si Salvatore de vieti umane cum ii LA now( sau at trebuie sa fie in viitor isu:

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.