Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a fost prezent la sfârșitul săptămânii trecute în județul Suceava. Acesta a acceptat să vorbească și despre groapa de gunoi împlântată fără discernământ în Pasul Mestecăniş, lângă Pojorâta.

”Nu am fost nicioadată la groapa de gunoi de la Pojorâta, însă știu că a născut multe controverse. La noi la Ministerul Fondurilor Europene vorbim de hârtii. Atâta timp cât proiectul a avut autorizațiile la momentul respectiv, eliberate de instituțiile statului român, autorizații care se dau după consultarea prealabilă a cetățenilor din zona respectivă. Este un proiect major care a fost aprobat de Comisia Europeană. Dincolo de orice discuții el trebuie să se finalizeze, altfel ar trebui să dăm banii înapoi. Evident, în orice localitate dacă ai merge și i-ai întreba pe oameni dacă sunt de acord cu amplasarea unei asemenea gropi, ar răspunde că nu. Cu un management riguros se poate evita această imagine negativă, iar zona poate avea în continuare potențial turistic”, a declarat Marius Nica.

Trebuie amintit faptul că depozitul ecologic de deşeuri care se construieşte în localitatea Pojorâta va deservi zona de munte a judeţului Suceava, valoarea contractului fiind de 27,64 milioane de lei, fără TVA. Perioada de execuţie a proiectului a fost de 18 luni, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 4 martie 2013, dar lucrările nu au fost finalizate, fiind întârzieri legate de lucrările de extragere a muniţiilor din cel de-al doilea război mondial care se aflau în zonă, din cauza vremii nefavorabile, dar şi a condiţiilor dificile de amplasament. În judeţul Suceava, se construiesc, prin acelaşi Program Operaţional Sectorial (POS) Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului şi unul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte.

Locuitorii din zonă s-au plâns prin intermediul mijloacelor mass-media dar şi în mod direct, la unităţile administrative locale ori la Guvern, că noul depozit ecologic de la Pojorâta poluează Obcinele Bucovinei şi în plus, nu s-au îndeplinit prevederile din acordul de mediu semnat în anul 2009, care stabilea că distanţa în rampa de deşeuri şi primele locuinţe e sub 1000 de metri.

Trebuie spus că, pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.