Noul ministru al mediului, Tánczos Barna, cere să fie respectată data de 1 februarie, asumată ca termen final pentru operaţionalizarea noului SUMAL – sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului. El spune că acest termen „nu este negociabil” și că noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori, iar orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic.

Noul sistem ar permite urmărirea, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară transporturi multiple realizate cu același aviz.

SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.

Ministrul Tánczos Barna a participat, luni, la sediul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), la o întâlnire având ca temă finalizarea și operaționalizarea noului sistem de urmărire a trasabilității lemnului tăiat.

Am anunțat că termenul de 01 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori și orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic.

Sunt optimist că vom finaliza la timp și am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaționalizarea noului SUMAL, România va deține unul dintre cele mai complexe și eficiente astfel de sisteme din lume.

Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure”, a declarat ministrul Barna Tánczos, citat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.