Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul sănătății nu are intenția să demisioneze și precizează că afirmația sa recentă „Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară”, care i-a determinat pe mulți oameni politici să îi ceară demisia, trebuie privită în context.

Ministrul a subliniat că a avut în vedere modelul de succes pentru România, respectiv spitalul din care provine, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
„În contextul în care am făcut această afirmație încercam să plasez medicina sau sistemul medical și performanțele lui. Medicina costă. Odată ce tehnologia s-a dezvoltat și medicina a crescut și ea, toate lucrurile acestea costă și atunci când am spus asta am avut în vedere un model de succes pentru România și acesta este spitalul din care provin, unde, prin eforturi susținute, consecvente, care se întind pe ultimii 15 ani, s-a reclădit un spital în cel mai bun sens al cuvântului. (…) Spitalul înseamnă ca pacienții să fie mulțumiți”, a explicat Achimaș-Cadariu, în cadrul unei emisiuni TV.
În același context, ministrul sănătății a admis că au existat cazuri în care a fost necesar să îi sfătuiască pe unii pacienți să meargă să se trateze în străinătate. „Sunt situații, cu totul excepționale, pe care nu le putem rezolva”, a precizat Achimaș-Cadariu.
Una din schimbările esențiale pe care ministrul sănătății crede că trebuie să se facă pentru a face ca lucrurile în acest domeniu să progreseze, este schimbarea de mentalitate.
„Probabil că este schimbarea de mentalitate, dar aceasta nu vine peste noapte și atunci ansamblul de măsuri pe care îl gândim sperăm că va conduce către acest lucru. Schimbarea trebuie să se concentreze pe pacient, pe modul în care pacientul este tratat și îngrijit, dar acest lucru se face printr-o serie de măsuri care vizează atât oamenii care îngrijesc pacienții, cât și spitalele în sine. Toate aceste lucruri trebuie dublate de măsuri de control al calității și de standardizare și toate lucrurile acestea necesită timp”, a mai adăugat ministrul sănătății.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.