Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și omologii săi din nouă state au discutat soluții pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente, în cadrul unei reuniuni la Sofia, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății sursa adevarul.roEuropa Centrală și de Est caută să se unească pentru a asigura acces la medicamente pentru 124 milioane de cetățeni. În condițiile în care cheltuielile cu medicamentele însumează în Europa Centrală și de Est între 14% și 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, miniștrii Sănătății din 10 state s-au reunit la Sofia să caute soluții de cooperare inter-statală pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente”, precizează comunicatul Ministerului Sănătății.

Miniștrii Sănătății au subliniat importanța respectării principiilor pieței libere europene fără a neglija interesele pacienților. Scopul final este elaborarea unui acord internațional care să permită o poziție mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienților, fără să își propună înlocuirea legislației naționale.

În declarația finală, miniștrii au afirmat că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei și dezvoltării, mesajul comun al acestora fiind acela că medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacționabil, ci unul dintre pilonii sănătății, ceea ce implică răspundere față de pacienți.

Întâlnirea miniștrilor a fost inițiată de ministerele Sănătății din România și Bulgaria. Oficialii au discutat, printre altele, despre creșterea îngrijorătoare a exporturilor paralele și posibila dispariție de pe piețele naționale a sute de medicamente. Țările reprezentate la Sofia au fost: Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. De asemenea, au participat observatori din partea Poloniei.

Următoarea întâlnire la nivel ministerial va avea loc la București, la începutul lunii iulie, iar România preia coordonarea proiectului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.