Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri sucevean, în scopul de a împărtăși strategia avută în vedere de Ministerul Finanțelor și pentru a prelua probleme din activitatea agenților economici de la nivelul județului Suceava.

În cadrul conferinței de presă ministrul Finanțelor a precizat că finanțarea proiectului  „Suceava, utilități și mediu la standarde europene”, program care nu a înregistrat rezultatele prevăzute și a lăsat mai multe primării îndatorate, nu va fi preluat de către Guvern.

S-a analizat și s-a discutat și la nivelul Parlamentului, la comisia de finanțe, unde a fost o propunere legislativă. Guvernul a dat o ordonanță de urgență care permitea împrumutul din trezorerie pentru astfel de situații, la costuri avantajoase, pentru că statul nu poate să preia, nu are voie să preia. Nu scrie nicăieri că statul trebuie să preia această povară fiscală. Dacă ar fi fost această prevedere, statul nu ar fi avut nicio problemă să găsească soluții temporare la problema aceasta”, a transmis Eugen Teodorovici.

Curtea de Conturi a efectuat un audit, în anul 2017, în ceea ce privește modul în care s-a derulat programul „Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”, și a constat at că acesta nu a înregistrat rezultatele prevăzute a se realiza, pe cele două componente – alimentarea cu gaze naturale a locuințelor din 62 de localități ale județului și asigurarea de agent termic în regim de cogenerare în localități urbane.

Tot atunci, inspectorii Curții de Conturi au constatat că un număr de 55 de UAT-uri asociate în cadrul Programului de utilități și mediu au fost obligate să suporte rambursarea creditului conform clauzelor contractului inițial, în condițiile în care investițiile pe componenta conducte transport gaze naturale de înaltă presiune nu s-a finalizat dar nici nu vor face parte din patrimoniul acestora, fiind bunuri în proprietate publică a statului și administrate de SCTGN Transgaz SA Mediaș.

Consiliul Județean Suceava, împreună cu 61 de primării din județ, a contractat  creditul extern, în sumă de 86,3 milioane de euro, pe 25 de ani, cu o perioadă de garanție de 5 ani, începând din anul 2005.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.