Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, s-a întâlnit luni, 12 martie, cu Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat aspecte legate de predarea limbii franceze în școlile și universitățile din România, precum și de modalitățile concrete de cooperare la nivel european pentru implementarea Concluziilor Consiliului European din decembrie 2017.

De asemenea, a fost adusă în discuție importanța implementării conceptului de universități europene, concept susținut pentru prima oară în cadrul Summitului Social de la Göteborg de către șefii de stat și guverne. Ministrul Valentin Popa a pus accent pe necesitatea susținerii principiului excelenței, respectiv al distribuirii echilibrate din punct de vedere geografic, atunci când se va trece la înființarea acestor centre de educație vitale pentru identitatea europeană.

Totodată, ministrul român a scos în relief necesitatea extinderii activităților organizației „Alliance Française” și în zona de est a României, având ca obiectiv promovarea francofoniei, organizarea unor cursuri și a altor activități în limba franceză.

S-a subliniat și importanța implicării instituțiilor educaționale în programul Sezonului cultural România-Franța 2019, proiect în cadrul căruia Republica Franceză este partener în organizarea și desfășurarea activităților ce marchează Centenarul constituirii României moderne. Născut dintr-o voință politică comună, la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franța 2019, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, celebrează două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

În cadrul aceleiași întrevederi, Ministrul Educației Naționale și Ambasadorul Franței la București au avut un schimb de informații cu privire la oportunitățile de dezvoltare a Liceului francez „Anna de Noailles” din București. Cei doi oficiali au agreat și continuarea desfășurării activității în România a Expertului Tehnic detașat de „Expertise France” în cadrul Ministerului Educației Naționale, pentru sprijinirea dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.