Sunt câteva secole de când sărbătorim Nașterea Domnului și, pe măsură ce ne-am dezvoltat tehnologic, o facem cu tot mai puțină smerenie și cu tot mai multă infatuare.

Din evenimentul de familie originar, prilej cu care se strângeau de pe unde umblaseră peste an oamenii la vatra părintească, mai întâi Crăciunul și apoi toată luna decembrie s-au transformat în prilej de consum. Mai toate companiile dau năvală să umple sania Moșului care n-au nici o legătură cu Crăciunul strecurând subtil ideea că sărbătoarea în sine nu contează atâta vreme cât cumperi și nu numai cât ai nevoie ci mult, mult mai mult.
Ani de zile m-am lăsat purtat și eu de febra cumpărăturilor și preparatelor de Crăciun, fără să țin cont de prețuri sau de utilitatea lucrurilor cumpărate. Am constatat că mai mult de jumătate din preparate ajung la ghenă deoarece, chiar dacă îți mai calcă pragul câte cineva, acesta e deja SĂTUL și, oricât de bune și tradiționale ar fi mâncărurile ele rămân în platouri. Tradiția Mesei de Crăciun la care se aduna TOATĂ familia s-a pierdut, tinerii preferând cluburile iar bătrânii cu ceva dare de mână, petrecerile organizate în diverse locații.
Îmi amintesc cu dor de sărbătorile copilăriei, sărbători sărace după ce tata a plecat de-acasă, când mama împodobea o creangă de brad rostuită de la vreun vecin și făcea un cozonăcel mic, într-o căniță de tablă ca nu cumva să cred că nu mă mai iubește. Stăteam împreună și povesteam de-ale noastre până se făcea 12 noaptea iar apoi mâncam împreună ce se străduise și putuse să facă. În decursul vieții am avut parte de multe feluri de sărbători, dar dacă Dumnezeu mi-ar da de ales, aș alege oricând un Crăciun sărac cu mama.
Oameni buni, bucurați-vă de Nașterea Domnului exact așa cum ați moștenit din bătrâni, adică împreună cu familia. După ce mor va fi inutil să vă mai căutați părinții sau rudele apropiate și vă veți trezi că regretele și dorul vă amărăsc masa de Crăciun. Vă doresc tuturor un Crăciun frumos și plin de bucurii. Fiecare Crăciun este o renaștere, o posibilitate ca în anul ce urmează să puteți fi mai buni decât în cel ce a trecut, nu lăsați acest prilej să treacă pe lângă voi. Dincolo de praznicul în sine, pilda care ar trebui memorată de Crăciun este că, indiferent de originea socială, poți fi determinant în viața oamenilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.