Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, a transmis felicitări tuturor câștigătorilor ediției jubiliare a Festivalului Național de poezie „Nicolae Labiș”, despre care spune că a ajuns la o vârstă neverosimilă.

Festivalul Național de poezie Nicolae Labiș împlinește 50 de ani: o vârstă neverosimilă dacă ne gândim la vremurile complicate și tulburate prin care a trecut, la încercările și dificultățile cărora a trebuit să le facă față. S-au schimbat prim-secretari de partid și președinți de Consilii Județene, primari și prefecți, s-au schimbat chiar regimuri politice, dar Festivalul Labiș a rămas. O veritabilă tradiție s-a construit și s-a consolidat în timp…

Este momentul să ne gândim la oamenii – cunoscuți sau necunoscuți – care s-au implicat în această activitate nobilă de cultivare a memoriei unui poet și de promovare a creației tinere, să ne gândim la instituțiile care au făcut posibilă decenii întregi o asemenea emulație națională.

Să ne gândim în acest moment de bilanț la câștigătorii din fiecare an ai concursului – cei mai mulți dintre ei, astăzi, poeți cu o operă remarcabilă și o reputație bine stabilită.

Să ne gândim și la poetul născut în aceste locuri inspiratoare, dar în vremuri neprielnice, la Nicolae Labiș, dispărut tânăr, la poezia lui care dăinuie.

Îi felicit pe câștigătorii din acest an și le urez să scrie și să trăiască astfel încât să onoreze acest premiu care îi alege și îi distinge în clipa de așteptare și de incertitudine a începutului.

Cu regretul de a nu putea fi prezent la această sărbătoare, îi salut pe toți cei prezenți, ca și pe toți iubitorii de poezie din Țara de sus a Moldovei și din Bucovina”, a transmis Mircea Martin.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.