Mirela Adomnicăi, candidatul Partidului Social Democrat la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, a susținut miercuri, 19 august, o conferință de presă în cadrul căreia i-a solicitat președintelui Gheorghe Flutur să prezinte bilanțul realizărilor din strategia de dezvoltare a județului din perioada 2011 – 2020. De altfel, Mirela Adomnicăi a subliniat că proiectul său pentru unitatea administrativ teritorială județeană este conturat în jurul termenului „strategie”.

„Pandemia pe care o traversăm ne-a făcut să ne schimbăm radical modul de viață. Și mai mult decât oricând simțim nevoia de predictibilitate, nevoia ca din partea celor care ne conduc să vedem o strategie. Referitor la acest termen și această temă a campaniei pe care ne-am propus-o, am văzut că unii încearcă să acrediteze că avem deja o strategie de dezvoltare a județului în implementare. O strategie nu înseamnă însă un document stufos pe care nu îl citește nimeni, pe care îl faci doar ca să fie făcut și apoi să fie uitat într-un sertar”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Aceasta a adăugat că a studiat strategia de dezvoltare a județului Suceava pentru perioada 2011 – 2020 și a observat că a fost realizată ca un colaj, adunând proiecte mai mici, mai mari, ale primarilor, într-un singur document.

„Așa ceva nu are un sens pentru că dacă așa ar sta lucrurile, ar însemna că nu mai avem nevoie de un Consiliu Județean. Pentru că strategia de dezvoltare a județului nu înseamnă doar suma proiectelor pe care și le propune fiecare localitate a județului. În ceea ce privește viitoarea strategie, suntem în situația în care, bătând pasul pe loc, Consiliul Județean a întârziat demersurile pentru ceea ce înseamnă strategia care trebuia să se suprapună pentru următoarea perioadă de finanțare, 2021 – 2027”, a declarat candidata la președinția CJ Suceava.

Aceasta a subliniat că abia în luna iunie 2020 a fost semnat contractul pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare a județului, de către o firmă privată, adăugând că, în acest context, județul Suceava va avea o strategie de dezvoltare abia în luna decembrie a anului următor.

„Nu vom avea o strategie privind continuarea a ceea ce se întâmplă în județ, cu atât mai mult, cu cât pandemia pe care am traversat-o, cu nenorocirea întâmplată la Suceava, carantină în premieră la nivel național, presupune o strategie complet schimbată pentru relansarea economică a județului. Referitor la cele două strategii, cea care se finalizează acum și cea care este abia în curs de elaborare cu întârziere, aș vrea să punctez două chestiuni. În primul rând strategia 2011 – 2020 a fost una concepută în perioada 2009 – 2010, evident de actuala conducere a Consiliului Județean, care se află la final de mandat. Fiind și la final de implementare a strategiei, consider că este necesar și din respect pentru suceveni, ca actuala conducere să facă un bilanț și să prezinte stadiul de realizare a strategiei propuse pentru această perioadă. În acest fel actuala conducere ne va arăta ce a vrut și ce a făcut pentru județul Suceava în cele două mandate de conducere la nivelul Consiliului Județean”, a precizat Mirela Adomnicăi.

Aceasta a adăugat că, în ceea ce privește următoarea strategie, având în vedere întârzierea cu care a fost demarat demersul pentru elaborarea ei,  în calitate de președinte al Consiliului Județean va aplica pentru ca forma finală a strategiei de dezvoltare să fie rezultatul unei dezbateri publice.

„Cel mai important rol îl văd pentru societatea civilă, pentru că în toată perioada de carantinare pe care am traversat-o, speriați, îngrijorați, conducerea județului am văzut-o aproape absentă. În schimb societatea civilă a fost cea mai vizibilă și cea mai implicată. De aceea, consider că este și o recunoaștere a modului de implicare a societății civile sucevene prin implicarea ei în elaborarea strategiei viitoare”, a conchis Mirela Adomnicăi. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.