Prefectul Mirela Adomnicăi a ținut să clarifice situația referitoare la ordinele pe care este obligată să le emită în ceea ce privește încetarea înainte de termen a mandatelor de primar, asta în contextul în care, în urmă cu o săptămână, a emis un ordin pentru încetarea înainte de termen a mandatului primarului comunei Ipotești, Sorin Augustin Tofan.

„Aceste stări de incompatibilitate, respectiv conflict de interese, au fost reglementate de către legiuitori tocmai pentru a proteja interesele comunităților locale, pentru a asigura imparțialitate, obiectivitate în exercitarea atribuțiilor aleșilor locali, dar și pentru a evita situații care ar putea să creeze privilegii sau avantaje. Situațiile de incompatibilitate și conflicte de interese sunt reglementate strict de lege. Eroarea de drept, necunoașterea legii, nu sunt motive care să înlăture răspunderea aleșilor locali, atunci când se află într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese. Mai mult decât atât, urmare a sesizării, Agenția Națională pentru Integritate, prin inspectorii săi evaluează situația sesizată. Este obligată să comunice celui care a fost acuzat că se află într-o asemenea situație de incompatibilitate sau conflict de interese că a fost reclamat în acest sens, să îi ceară un punct de vedere, să facă dovada că a fost comunicată acuzația respectivă, iar acel raport de evaluare, în momentul în care confirmă că există situații de incompatibilitate sau conflict de interese, poate fi contestat la instanța de contencios administrativ, unde cel în cauză poate veni cu probe în apărarea sa, astfel încât există asigurată garanția dreptului la apărare”, a explicat Mirela Adomnicăi.

Potrivit acesteia, în condițiile în care raportul inspectorului ANI rămâne definitiv prin hotărâre judecătorească, acel raport este înaintat prefectului, care este obligat ca în termen de 6 luni să emită ordinul prin care constată încetarea înainte de termen a mandatului de primar. În caz contrar, fapta constituie contravenție sau poate îmbrăca și forma infracțiunii.

Mirela Adomnicăi a precizat și că în cazul lui Sorin Augustin Tofan au existat funcționari publici care au postat pe pagina primăriei mesaje de susținere și au criticat ordinul emis de Prefectură.
De asemenea, prefectul Sucevei a anunțat că a solicitat din partea ANI un punct de vedere  privind situația primarului PSD din comuna Frătăuții Vechi, Vasile Artimon Ionesi, aflat în stare de incompatibilitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.