După ce în urmă cu mai puțin de o lună primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, și  instructorul Ansamblului „Plaiurile Pojorâtei”, Gheorghe Străjer, au donat Muzeului Etnografic al Moldovei o bundiță de Bucovina, cei doi au decis să completeze costumul popular al zonei pe care o reprezintă, făcând noi donații către instituția de cultură.

Astfel, Secția Etnografie din cadrul Palatului Culturii din Iași a primit o pereche de ițari, o cămeșă, o curea, cizme, o căciulă, dar și un suman din zona etnografică Pojorâta.

„Prima donație n-a fost completă, așa că a fost musai să ne ducem misiunea la bun sfârșit. Am completat astăzi, cu sprijinul lui Gheorghe Străjer, colecția de la Iași, iar într-un colț frumos am așezat și Bucovina. Anii vor trece, însă aceste nestemate ale neamului nostru românesc vor rămâne acolo și vor dăinui în timp. Și, până la urmă, ce poate fi mai frumos de atât? Mai frumos decât sfântul costum popular? Mai frumoasă decât Bucovina? Mai frumoasă decât amprenta lăsată în timp?, a declarat pentru SuceavaLIVE,  primarul comunei Pojorâta, ing. Ioan Bogdan Codreanu.  

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost înființat inițial pe lângă Catedra de etnografie a Universității din Iași, de către Ion Chelcea. Majoritatea exponatelor sunt vechi, vârsta lor depășind adesea 100 de ani. Din anul 1954 muzeul este mutat în Palatul Culturii.

În sălile muzeului sunt prezentate ocupațiile tradiționale de bază: agricultura, viticultura, creșterea animalelor, precum și ocupațiile secundare ca: vânătoarea, pescuitul și creșterea albinelor. Colecția de instalații populare din lemn (pive și vâltori pentru prelucrat sumane, prese de ulei etc.) este cea mai veche colecție cu acest profil din țară. La etajul al doilea expoziția continuă cu sălile rezervate prelucrării lemnului, ceramicii populare (în curs de amenajare) și meșteșugului țesutului.

De un interes deosebit sunt cele două interioare de locuințe țărănești, din zonele Rădăuți și Iași, precum și Sala datinilor și obiceiurilor de Anul Nou, purtând numele etnologului Petru Caraman.

Circuitul muzeului se termină la etajul I cu colecțiile de scoarțe și costume populare din diverse zone ale Moldovei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.