Sâmbătă, 27 iunie 2020, s-au împlinit 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În semn de omagiu pentru activitatea ierarhului, Consiliul Local din Suceava a declarat zi oficială de doliu. Instituțiile publice din oraș au coborât drapelele în bernă. La evenimentul comemorativ a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părinte Mitropolit Andrei, care a vorbit despre virtuțile pe care trebuie să le cultive un ierarh, precum și despre Arhiepiscopul Pimen ca despre „păstorul cel bun”.

„Am venit la Suceava ca să liturghisim și să oficiem slujba Parastasului pentru părintele și arhiepiscopul Eparhiei acesteia. De aceea și cuvântul meu de învățătură l-am început cu un verset din prima epistolă către corinteni a Sfântul Apostol Pavel, capitolul 4, versetul 15, : «de aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinţi. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos». El a fost părintele, a fost arhiepiscopul acestei Arhiepiscopii. Atunci când ne gândim la părintele spiritual, ne-am putea folosi de multe lucruri, cel mai corect este să ne folosim de Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Petru, în prima sa epistolă, în capitolul 5, sublinează virtuțile pe care le pune în lucrare părintele eparhiei, duhovnicul epahiei, și zice așa: «Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere: Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi. Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har». Cei ce s-au străduit să sistematizeze aceste cuvinte, ne spun că cel puțin patru virtuți, patru îndatoriri ale păstorului, pe care le pune în practică păstorindu-și turma sa, reies din aceste versete. Întâi de toate, păstorul cel bun, arhiepiscopul cel bun, îi primește pe toți, oricum ar fi, buni sau răi, bogați sau săraci, credincioși sau mai puțin practicanți, îi primește absolut pe toți, pentru că sunt copiii lui; după ce îi primește pe toți, îi iubește pe toți; în al treilea rând, se roagă pentru toți; iar în al patrulea rând, păstorul cel bun poartă sarcinile tuturor. Și nu sunt puține durerile și necazurile pe care le au oamenii în vremurile noastre, toți le simt, în mod special părintele duhovnicesc le simte și le poartă și se înfățișează în fața lui Dumnezeu cu toate durerile și necazurile credincioșilor lui.

„Dumnezeu să îi facă parte de odihnă Arhiepiscopului Pimen, iar nouă să ne dea râvna, așa cum citeam din versetele Sfântului Apostol Petru, ca privind înspre modalitatea în care i-a primit pe toți, felul cum i-a iubit de toți, felul în care s-a rugat pentru toți și cum le-a purtat tuturor sarcinile, în felul acesta, și noi să fim în stare să-i iubim pe păstorii noștri, să-i ascultăm și să ne rugăm pentru ei, pentru cei pe care îi avem și pentru cei care vor veni”, a conchis IPS Andrei.

sursa:radiorenașterea

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.