Pelerinajul religios de la Iaşi s-a încheiat, duminică dimineaţă, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind reintroduse în Catedrala Mitropolitană. În total, aproximativ 260.000 de persoane au trecut pe la racla care a stat timp de opt zile într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.

Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2022 au adus la Iaşi un număr record de pelerini, comparativ cu anii de dinaintea pandemiei.

Jandarmeria susţine că, în total, peste 340.000 de persoane au participat la manifestările organizate în zona catedralei ieşene în perioada 8-16 octombrie, notează news.ro.

Aproximativ 260.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinţilor şi Sfânta Liturghie.

Au fost aplicate în total 249 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 41.420 lei.

Un număr de 346 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 28 dintre acestea au fost transportate la spital.

Întrucât, pe parcursul nopţii, la rând mai erau doar 2.500 de persoane, organizatorii pelerinajului au decis ca sfintele moaşte să fie reintroduse în catedrală. A fost creat un rând suplimentar în curtea Catedralei Mitropolitane pentru a prelua surplusul de oameni care vor veni duminică.

Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iaşi a avut loc vineri, când pe scena din faţa catedralei, pe pietonalul Ştefan cel Mare, a avut loc Sfânta Liturghie, la care au fost prezenţi zeci de preoţi din ţară şi străinătate.

În finalul slujbei, la care au participat zeci de preoţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, le-a spus credincioşilor că arma cea mai importantă este rugăciunea. Înaltul prelat i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage seara şi pentru cei afectaţi de războiul din Ucraina.

După slujbă, Primăria a împărţit 85.000 de sarmale pelerinilor veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.