În cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, pe raza comunei Poiana Stampei, a fost organizată, miercuri, 18 aprilie, o amplă acțiune de plantare, care s-a întins pe o suprafață de 1,25 hectare, activitate care se încadrează în calendarul Lunii Pădurilor.

Nicolaie Hurghiş, şeful Ocolului Silvic din Dorna Candrenilor, cel care, cu profesionalism, a organizat această acțiune, a declarat că au fost plantați 5.700 de puieți de molid și brad, în zona Muncel, de pe raza cantonului silvic Muncel, din cadrul ocolului silvic Dorna Candrenilor, UP2 Roșia.

Am avut elevi voluntari de la trei școli din Bazinul Dornelor: Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul «Ion Luca» Vatra Dornei și Școala din Poiana Stampei. În total au fost 100 de copii, număr deloc întâmplător ținând seama de faptul că ne aflăm în Anul Centenar.

De asemenea, multe instituții au răspuns pozitiv solicitării noastre și au trimis reprezentanți care au plantat astăzi alături de voluntari. Este vorba despre angajați de la Primăria Dorna Candrenilor, Primăria Poiana Stampei, Primăria Vatra Dornei, I.S.U. Vatra Dornei, Jandarmeria Vatra Dornei, Salvamont, precum și S.G.A. Totodată, peste 30 de silvicultori au supravegheat modul în care copiii au plantat arborii și au lucrat alături de ei.

Ne propunem prin aceste acțiuni să transmitem în primul rând copiilor, precum și celorlalte persoane, cât este de important să participăm la astfel de activități, care duc la menținerea pădurii”, a declarat Nicolae Hurghiș.

Șeful Ocolului Silvic din Dorna Candrenilor a menționat și faptul că aceasta nu este singura acțiune menită să schimbe în bine mediul înconjurător, inginerul silvic amintind și de alte acțiuni de acest fel.

De asemenea, în acest an, am organizat împreună cu Primăria Poiana Stampei și cu Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, o acțiune de ecologizare de la limita județului cu Bistrița, până la Poiana Stampei, și pe drumul forestier Dornișoara. Acolo am avut aproximativ 50 de voluntari: copii, angajați ai primăriei și silvicultori. În următoarele săptămâni vom mai avea acțiuni de ecologizare în zona Negrișoara”, a transmis Nicolaie Hurghiş, şeful Ocolului Silvic din Dorna Candrenilor.

 

 Primarul Viluț Mezdrea, la plantat alături de voluntari

 

Primarul comunei Poiana Stampei, inginerul silvic Viluț Mezdrea, s-a alăturat acțiunii, acesta renunțând pentru o zi la ținuta de birou pentru una potrivită activității. Acesta a declarat că este plăcut impresionat de numărul mare de voluntari care au participat la eveniment. Edilul consideră că numai prin astfel de activități imaginea domeniului silvic poate fi reabilitată.

Sunt atașat de aceste acțiuni de voluntariat, acțiuni de natură civică de data aceasta, și nu puteam să nu răspund afirmativ inițiativei şefului Ocolului Silvic din Dorna Candrenilor, Nicolaie Hurghiş. Aceste acțiuni au tot avut loc în comuna Poiana Stampei în ultimii ani și ar fi fost păcat ca în acest an, în care vorbim atât de mult despre Centenar, să nu marcăm și prin astfel de acțiuni, acest moment istoric.

Ne dorin să tragem un semnal de alarmă și să arătăm că silvicultorii nu sunt doar cei care știu să taie pădurea și să o vândă. Cândva, această meserie era una foarte stimată, foarte apreciată și impunea respect. Acum, din cauza unor ONG-uri sau a unor grupuri de oameni care poate nu sunt în temă cu legislația silvică și cu ceea ce se întâmplă în pădurile României, domeniul silvic este  denigrat. Trebuie să arătăm și să scoatem cât mai mult în evidență și aspectele pozitive și tot ceea ce se întâmplă bun pentru natură și pentru pădure”, a declarat primarul Vilut Mezdrea.

Edilul s-a declarat plăcut surprins de felul în care inginerul silvic Nicolae Hurghiș a reușit să mobilizeze atâta lume.

Mă bucur de prezența lui aici și chiar nu mă așteptam să aibă un număr atât de mare de invitați. Iată, mai multe instituții importante de la nivelul unei societăți au răspuns pozitiv și au fost alături de această acțiune de plantare în fond forestier. Nu trebuie să uităm că suntem și în perioada în care aceste împăduriri, sunt punctate în tot județul, dar și la nivel de țară. Trebuie să arătăm că în fiecare localitate se întâmplă ceva favorabil naturii și favorabil pădurii.

Nu pot decât să spun că sunt plăcut impresionat de ceea ce s-a întâmplat astăzi aici, pe teritoriul comunei Poiana Stampei, și să dea Dumnezeu să ne întâlnim la cât mai multe acțiuni de acest gen pentru că asta ne va scoate în evidență și ne va face să arătăm că se întâmplă lucruri bune pentru natură”, a conchis primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsura de resensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.