Etnicii polonezi din Bucovina au sărbătorit  în mod tradițional sâmbătă, 10 mai în satul Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate și Ziua Drapelului Republicii Polone (care se sărbătoresc pe 2 Mai) și Ziua Constituției (3 Mai) care comemorează adoptarea primei Constituții moderne din Europa la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.

Festivitățile au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost oficiată de pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, împreună cu pr. Alin Cătălin Butnaru, parohul din localitate și pr. Mihai Balan, paroh la Pleșa.

O serie de personalități locale și internaționale au participat duminică la o manifestare organizată de Uniunea Polonezilor din România în comuna Mănăstirea Humorului. Printre invitații de seamă s-au numărat Camelia Damian, subprefect al județului Suceava, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Cristina Maria Albu, inspectorul pentru limba polonă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Cristina Maria Albu, Viorel Croitoru, primarul comunei Mănăstirea Humorului, Paweł Paździora primarul comuna poloneză Mucharz. Aceasta din urmă a venit alături de Wojciech Polak – vicestarostele districtului Wadowice și Jan Łach – președintele Consiliului Local, precum și președinții și membrii filialelor uniunii.

Evenimentul a fost găzduit de Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România și deputat, alături de vicepreședinții Carmen Ștefania Zielonka și Ștefan Longher. Programul a început cu Sfântă Liturghie, urmată de un recital al ansamblului folcloric „Mała Pojana” susținut în fața bisericii.

Ghervazen Longher a ținut să ofere flori și urări pentru Agnesca Polacec, pr. Alin Cătălin Butnaru și pr. Stanislav Ioan Cucharec, sărbătoriți cu ocazia zilelor lor de naștere.

„Noi astăzi sărbătorim 2-3 mai, ziua Constituției, ziua Drapelului și ziua minorității naționale, ziua diasporei poloneze. Și nu trebuie să uităm acest lucru, deoarece este pentru noi foarte important, pentru că, așa cum a spus și Papa Ioan Paul al II-lea, când a luat ființă, putem spune, această organizare a polonezilor din toată lumea. Sigur că era întâlnirea după anii 90 la Vatican și a zis că toți trebuie să fim uniți, că facem parte din același popor, că poporul polonez este speța noastră.

Și acest lucru trebuie să urmăm, trebuie să avem grijă de aceste sărbători și să nu uităm de unde au venit strămoșii noștri. Aici unde trăim, unde umblăm la școală, unde muncim, trebuie să fim loiali acestei țări ca întotdeauna, așa cum am mai spus-o strămoșii noștri au venit aici pentru ca să muncească și nu cu sabia în mână.

Trebuie să știm în același timp că Constituția Polonei, care a fost a doua Constituție după cea a Statelor Unite ale Americii, iată că poporul polonez vroia să fie acolo sus, să fie toți egali în fața legii.  De aceea au introdus în Constituția Polonei din 1791 ca toți oamenii să poată să voteze, să fie pe același palier cu nobilimea, că atunci numai nobilimea putea să voteze.
Acest lucru i-a costat foarte mult. Acest lucru a costat Polonia 123 de ani de neființă. Astfel că 123 de ani Polonia nu a existat pe harta fizică a lumii. De aceea trebuie să învățăm întotdeauna din istorie, nu numai istoria și trebuie să fim foarte atenți ce se vrea, foarte atenți pentru a păstra libertatea, cultura, tradiția, să putem să ne manifestăm liberi în această lume. De aceea vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți astăzi aici, mulțumesc încă o dată preoților, mulțumesc tuturor celor care s-au adunat, mulțumesc copiilor, doamnelor care au pregătit acești copii. Vedeți că ne înmulțim, iată două noi ansambluri, Cacica și Moara, care sunt prezenți, așa trebuie să fie. Noi o să facem tot posibilul Uniunea Polonezilor din România să putem să mergem mai departe, să putem să facem lucruri frumoase pe cum am făcut și până acum”, a afirmat deputatul Ghervazen Longher.

„Astăzi este vorba despre polonezii din diaspora și cu acest prilej am văzut și astăzi că cultura, tradiții, istoria se perpetuă și în România, iar tradiția poloneză este dusă mai departe.Vă mulțumesc pentru această invitație și suntem conștienți de faptul că toate activitățile și acțiunile care se desfășoară de către minoritățile naționale se fac cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul de Relații Interetnice. Și vă mulțumesc încă o dată și să continuați aceste tradiții frumoase”, a precizat Camelia Damian, subprefect al județului Suceava.

„Hristos a înviat și bine v-am găsit. Bine ați venit, dragi oaspeți. Mă bucur de spus să fiu din nou în mijlocul unei frumoase comunități și sper să ne țină Dumnezeu să ducem portul mai departe, obiceiurile, tradiția. Bucovina, această regiune este mai frumoasă pentru că păstrați atât de frumos tradiția, limba și cultura și mai ales credința strămoșească. În acest loc pitoresc și frumos doresc să transmit binecuvântarea noului suveran pontif, Leon al XIV-lea. Este o bucurie mare pentru întreaga Biserică Catolică și pentru toată lumea creștină. Și bineînțeles să ne rugăm, cum am spus și suveranul pontif, pentru pace, pace în lume, pace între popoare și pace între oameni. Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze Polonia, Dumnezeu să binecuvânteze toți polonezii de pretutindeni și toți românii. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze pe toți”, a fost mesajul pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Bine ați venit, dragi oaspeți. Mă bucur nespus să fiu din nou în mijlocul unei frumoase comunități și sper să ne țină Dumnezeu să ducem portul mai departe, obiceiurile, tradiția. Ma bucur nesupus pentru domnul primar care ne este oaspete. Avem un schimb de experiență de cel puțin un deceniu și sper ca în fiecare an să ne întâlnim la Poiana Micului, dar și la Mucharz în Polonia.”, a conchis primarul comunei Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru.

Reprezentanții delegației poloneze au adresat, la rândul lor, mesaje legate de cele trei evenimente comemorative marcate în acea zi.

Manifestarea s-a încheiat cu un picnic comunitar la Casa Polonă din localitate, într-un cadru prietenesc ce a subliniat legăturile culturale româno-polone.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.