DuminicĂ, 25 iunie, a.c., credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Comănești au participat la binecuvântarea lucrărilor de renovare, consolidare și înfrumusețare exterioară a bisericii parohiale.
Evenimentul a început la ora 8:30 și,potrivit obiceiului strămoșesc, ierarhul a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume populare specifice locului și a urcat în caleașca străjuită de buciumași. La biserică, Preasfinția Sa a fost primit cu pâine și sare, iar copii ai parohiei i-au oferit flori.
Slujba a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, săvârșind slujba de resfințire a locașului de cult.
Ierarhul a binecuvântat exteriorul locașului de cult prin stropire cu apă sfințită, după care i-a felicitat pe fiii satului pentru împreuna lucrare cu părintele paroh.
Ceremonia religioasă a fost efectuată de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei, dirijată de pr. Ciprian Curcă.
P.S Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că adeseori omul se lasă copleșit de grijile vieții, de preocupări mărunte, de împlinire a voii proprii, uitând că toate cele ale omului sunt de fapt în mâna lui Dumnezeu.
„Textul Sfintei Scripturi pe care l-am auzit ne vorbește despre dragostea lui Dumnezeu față de noi, ni-L arată pe Dumnezeu Care știe mai bine ca noi cele ce ne sunt de folos și arată că Dumnezeu mai întâi are grijă de noi. Și în grija aceasta a lui Dumnezeu față de noi El vrea să ne învețe cum să lucrăm, cum să cugetăm, cum să cumpănim, cum să gândim lucrurile, astfel încât să ne fie bine, să nu ne facem rău noi înșine. Am zis lucrul acesta pentru că noi, din neștiință, din negrijă, din necumpănire bună a lucrurilor, facem foarte multe excese, exagerăm, nu știm să ne trăim viața într-un mod frumos și ne-o facem noi grea mai mult decât ne-o fac alții. Nu știm să ne bucurăm de cele simple, de cele curate, de cele la îndemână. Le căutăm pe celelalte pe care nu le avem, tânjim după lucruri uneori iluzorii și astfel trece viața, trecem și noi cu dânsa și, din păcate, deși puteam să o valorificăm mai mult, să ne bucurăm mai mult de cele pe care le avem, o pierdem prin neatenția noastră. (…) Într-un loc din Sfânta Scriptură Sfântul Apostol Pavel traduce această dorința a lui Dumnezeu spre binele nostru în felul următor, zicând: Fraților, nu vă împovărați cu nicio grijă. Grijile, atunci când ne împovărează, ne fac foarte mult rău și Dumnezeu vrea să ne spună: Nu puneți jugul acesta pe umerii voștri, că Eu sunt …(…) nu duceți grijile acestea singuri, chemați-Mă pe Mine să le duc Eu împreună cu voi. (…) Dați lui Dumnezeu cele pe care putem să I le dăm Lui, și atunci Dumnezeu le va binecuvânta pe toate cele ale noastre și va aduce împreună cu noi povara grijilor, care griji nu ni se vor mai părea împreună cu Dumnezeu atât de greu de dus.”
La slujba arhierească au participat locuitorii ai comunei Comănești dar și din împrejurimi, mulți dintre ei fiind îmbracați în straie populare. Alături de cetățeni s-au aflat și Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, ing. Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, subsecretarul de stat Doina Iacoban, Grigoraș Păstrăv, Primarul localității Comănești, precum și edilii din Cajvana, Poieni Solca, Botoșana, Pârteştii de Jos și Cacica.
După încheierea Sfintei Liturghii, un grup de copii îmbracați în port popular a susținut un scurt moment artistic în cadrul căruia au fost cântate piese din folclorul românesc.
La final, P.S Damaschin Dorneanul i-a oferit părintelui paroh Nichifor Morar, din partea chiriarhului locului, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
Distincția vine ca un semn de recunoaștere a bogatei activități edilitar-administrative și pastoral-misionare desfășurată de sfinția sa în cele patru decenii de păstorire a acestei parohii (restaurare, consolidare, pictură interioară, construirea clopotniței ce adăpostește cel mai mare clopot de pe Valea Solonețului).
Același ordin a fost acordat și altor persoane care au sprijinit atât lucrarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, cât și comunitatea, între care primarul comunei, Grigoraș Păstrăv, precum și Bogdan Gheorghiu, Alexandru Moldovan, Gheorghe Flutur și Ioan Iacoban.
Scurt istoric
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Comănești a fost zidită în anul 1772. Ctitorul Simion Tăutu, ajutat de călugării de la Mănăstirea Humorului, a luat drept model biserica de la Bălinești, ridicată de înaintașul său, logofătul Ioan Tăutu, rezultând o replică de proporții reduse a bisericii ce are o arhitectură unică în țară. Conform pisaniei, slujba de târnosire a avut loc în anul 1786.
Turnul clopotniță, anexat bisericii în partea de miazăzi adăpostește mormântul ctitorului. Iconostasul este frumos sculptat cu motive tradiționale din zona Bucovinei. De altfel, pictorul Ion Grigore, autorul frescelor ce împodobesc astăzi la interior biserica, a ascuns în veșmântul pictural multe elemente ale portului bucovinean.
Lasa un raspuns