De curând s-a aprobat o hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte pentru județul Suceava pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturza. Este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, care se află în Liteni.

Această donaţie importantă pentru domeniul cultural a fost posibilă și prin implicarea ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a scos la lumină niște documente uitate prin sertarele ministerului.

În acest sens, Johannes Sturdza, moştenitorul testamentar al Magdalenei Crupenschi, i-a trimis și o scrisoare de mulțumire ministrului, în care sublinia faptul că, pe vremea fostului guvern, nu a primit nici măcar număr de înregistrare la solicitările sale.

Trebuie spus și că, bunurile acceptate ca donație, după înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, vor fi date în administrarea Institului Național al Patrimoniului.

Pentru ca procedurile să fie complete, ministrul Culturii a trebuit să obțină avize la Ministerul Finanțelor, precum și de la Ministerul Justiției.

Clădirea de patrimoniu de la Liteni urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare.

„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, potrivit unui comunicat.

Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.