Desigur, să fii freelancer nu e pentru toată lumea, mai ales dacă, de felul tău nu te poți organiza singur sau dacă nu îți place să îți cauți constant proiecte la care să lucrezi.

Partea bună este că, dacă exiști pe platformele de freelanceri, upWork, Freelance, cele internaționale, sau chiar cele românești, după o perioadă, dacă ai reușit să găsești joburi bune, pe viitor te vor găsi ele pe tine. La o simplă privire pe astfel de siteuri, sigur vei realiza că poți fi bun la orice, în special la scris sau creare de conținut web, dar mare parte din abilitățile pentru care e posibil să nu ai o aplicabilitate în realitate, s-ar putea să-și găsească utilitatea în online. Cu toate acestea, concurența este peste medie în aceste domenii.

 

România, în top 3 pieţe de freelancing din Europa

 

În topul câştigurilor înregistrate de freelanceri, România depăşeşte ţări precum Rusia, China, Germania sau Australia, şi se află pe locul 3 la nivel european, după Ucraina (cu 38.21 milioane de dolari) şi Marea Britanie (18.11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166.28 milioane de dolari), India (165.09 milioane de dolari) şi Pakistan (39.89 milioane de dolari).

Contractorii români s-au impus pe piaţa de IT&programare şi graphic design&multimedia, unde au câştigat 12.6 milioane dolari şi, respectiv, 2.8 milioane dolari, în perioada 2007-2012. În aceste domenii, freelancerii români au încasat, în medie, 15 dolari/oră. Cele mai bine plătite proiecte au fost în domeniul finanţelor şi management şi în domeniul juridic, unde românii au fost plătiţi, în medie, cu 18 dolari/oră şi, respectiv, cu 20 dolari/oră.

 

Joburi locale pe care le poți face de acasă

 

În Suceava se caută content writeri, deocamdată. Într-o primă ediție a acestei rubrici v-am descris ce face un content writer, așa că dacă crezi că te potrivești și îți place ideea de a lucra de acasă, după programul tău, atunci poți să aplici la hr@zao.ro. Desigur, nu vei fi plătit cu 18 dolari pe oră, dar poți ajunge acolo după ceva experiență. Nimic nu mai este imposibil, nici în Suceava, când vine vorba de freelanceri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.