În ședința din luna iulie, Consiliul Local Suceava va dezbate asocierea dintre municipiul Suceava și mai multe orașe europene în vederea realizării unui proiect de gestionare durabilă a zonelor verzi urbane.

Inițiatorul proiectului, primarul Ion Lungu, a precizat că adoptarea unor măsuri pentru implementarea prevederilor Uniunii Europene vizând dezvoltarea sustenabilă, în special a Strategiei pentru creșterea inteligentă, sustenabilă și incluzivă- Europa 2020, prin care se dorește ca prin acțiuni la nivel comunitar să se ajungă la transformarea Uniunii Europene într-o economie – a secolului 21 – inteligentă, sustenabilă și incluzivă, care să conducă la creșterea ocupării pe piața muncii, a productivitații și a coeziunii economice, sociale și teritoriale, constituie o prioritate pentru Municipiul Suceava.

În acest sens, municipiul Suceava a elaborat împreună cu municipalitatea Districtului 12 Budapesta (Hegyvidek), Ungaria -partener lider și orașele Messina-Italia, Tartu-Estonia, Poznan­- Polonia, Espoo-Finlanda, Limerick-Irlanda, Santa Pola-Spania și Breda-Olanda proiectul „Health&Greenspace -Health-responsive planning and management of urban green infrastructure – Planificarea și gestionarea responsabilă a zonelor urbane verzi”.

Acest proiect a primit în data de 25 iunie 2019 aviz favorabil din partea Secretariatului Programului URBACT III, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană.

„Ca răspuns la diferitele riscuri pentru sănătate legate de urbanizarea rapidă și densificarea orașelor, proiectul „Health&Greenspace -Health-responsive planning and management of urban green infrastructure – Planificarea și gestionarea responsabilă a zonelor urbane verzi” urmărește să susțină și să îmbunătățească infrastructura ecologică urbană de calitate special concepută pentru oferirea de beneficii pentru sănătate și bunăstare. Scopul este de a promova planificarea și gestionarea responsabilă a zonelor urbane verzi din întreagă Europă”, a arătat primarul Ion Lungu.

Astfel, în baza schimbului de experiență și a bunelor practici identificate, fiecare oraș va realiza Planul de Acțiune privind planificarea și gestionarea responsabilă a infrastructurii ecologice urbane.

Planurile de acțiune vor include măsuri de susținere, planificare, proiectare și întreținere a infrastructurii verzi, măsuri vizând activități sociale, precum și diverse politici care vizează intervențiile asupra infrastructurii ecologice urbane.

Obiectivele municipiului Suceava în cadrul acestui proiect sunt identificarea și obținerea unor mai bune practici pe care să le adapteze la realitățile locale, dar și încurajarea cetațenilor să participe la proiectele municipalității.

 

„Scopul principal în timpul elaborării Planului Local de Acțiune este de a identifica exemple de bună practică din partea partenerilor de oraș care ar putea fi transferate și reproduse în orașul Suceava. Împreună cu membrii Grupului Local Urbact, municipiul Suceava intenționeaza să proiecteze un număr de acțiuni asociate cu gestionarea zonelor verzi din mediul urban și să identifice scheme de finanțare care ar putea sprijini implementarea acestor acțiuni. Acțiunile preconizate a fi incluse în Planul Integrat de Acțiune includ printre altele: reabilitarea zonelor defavorizate și conversia acestora în zone verzi, intervenții în infrastructura ecologică care sprijină mersul pe jos, crearea de locuri de joacă noi și facilități în aer liber pentru activitățile sportive, reabilitarea zonelor verzi din fiecare cartier al orașului, acțiuni de sensibilizare a cetățenilor privind protecția mediului și alte acțiunile conexe, care pot contribui la îmbunătățirea calității vieții”, a mai spus edilul.

În faza de dezvoltare a proiectului, respectiv 2 septembrie 2019 – 2 martie 2020, vor fi elaborate Studiul de Referință și Aplicația pentru faza de implementare.

Bugetul acestui proiect este 7.945,60 de euro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.