Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit astăzi, 19 august, la vârsta de 64 de ani.

Dinu Patriciu a murit într-o clinică la Londra, suferind de o boală gravă progresivă, cancerul.

Omul de afaceri avea probleme cu ficatul, fiind supus în anul 2012 unei operaţii de transplant de ficat, intervenţia chirugicală realizându-se la un spital de renume din Milano. Boala hepatică a avansat în timp, motiv pentru care doctorii l-au înscris pe lista de așteptare pentru a primi un ficat nou.

De profesie arhitect, Dan Costache Patriciu a înfiinţat în România, în anul 1990, prima societate comercială, un cabinet de arhitectură.

A devenit cunoscut în România mai ales ca politician şi om de afaceri în domeniul petrolier, după preluarea de la stat a rafinăriei Petromidia Năvodari, o afacere rămasă controversată până azi.

Petromidia a devenit ulterior Rompetrol Rafinare, companie vândută în proporție de 75% pentru 2 miliarde de dolari, către Kaz Munai Gaz. În cariera sa de politician, Patriciu figurează ca membru fondator al PNL, în 1990.

Partidul Naţional Liberal este de altfel şi cel care îl trimite în Parlament, în prima legislatură, 1990 – 1992, ca deputat de Timiş. La scurt timp, un conflict cu liberalii îl determină ca împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi Viorel Cataramă să provoace o sciziune, formând în iulie 1990 PNL – Aripa Tânără, formaţiune pe care a şi condus-o.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.