Ion Drăgușanul – un neica nimeni; Sandrinio Neagu – un simplu ziarist

ion dragusanul 41

Naşterea Alianţei – Ciulinul, 25 decembrie 1883

*

Cam aşa arătau caricaturile politico-alegorice ale anului 1883: legate de eveniment (Naşterea Mântuitorului), dar şi de realităţile majore (ascensiunea militarismului). Explicaţia caricaturii se făcea într-o poezie umoristică, mai mult tranşantă decât meşteşugită, ceea ce – trebuie să recunoștem – este o combinaţie narativă pe gustul nostru. Tocmai de asta, am parodiat şi caricatura, şi poezioara de atunci, pentru a vă prezenta, pe fondul sărbătorilor, realităţi sucevene cotidiene:

*

Ion Dragusanul 2_2

Mămica Ceje: Haideţi, daţi-i toţi să sugă, că altel ţipă şi face epilepsii electorale!…

…din banii CJ Suceava și din impozitele noastre, Drăgușanul își face pârţa-carte şi fleoşc statuie.

*

În Centrul Bucovinean,

Drăgușanul merean

dintr-un ultim miliard

a născut noul bastard

Pârţa Carte, fleoşc statuie,

banii judeţeni iau m*ie;

*

din trei taţi, ce sunt să fie

edilul din primărie,

muzeograful bucovinean

şi cu ştabul judeţean,

s-a născut ce-avea să fie

Pârţa Carte, fleoşc statuie;

*

şi vin magi, să-i tot închine

banii statului, şi-n fine,

farisei pierduţi prin spaţii

vin să facă declaraţii

patriotice, să încuie

Pârţa Carte, fleoşc statuie,

*

căci în nord, deşi-i răcoare,

Deneau sforăie tare

şi în cizmele-i luxoase

trage numai aghioase,

căci îl pupă-n fund tehuie

Pârţa Carte, fleoşc statuie;

*

tace flutur, tac bălanii,

căci se schimbă-ntruna anii

şi în sinea lor socot:

corb la corb ochii nu-şi scot;

deci, tăcerea-i bântuie

Pârţa Carte, fleoşc statuie!

Materialul de până aici a fost o replică fidelă a ”capodoperei” lui Ion Drăgușanul din articolul Click AICI! Naşterea lui Pârţa Teve, fleoşc ziar doar că, abia acum, avem personajele corecte.

Ion-dragusanul 2

Pârţa Carte, fleoşc statuie! – Statuia lui Drăgușanul din banii CJ Suceava și din impozitele noastre

Stimați cititori, ceea ce avem de spus în continuare ar putea să pară din afara sau din marginea anchetei jurnalistice cu impostorul Ion Gâză Drăgușanul. Dar este numai o aparență!

Personajul de care ne ocupăm are meteahna că ține un blog în niște condiții speciale. Între altele ale lui bine aduse aici la cunoștință publică, pe blogul www.dragusanul.ro își varsă lăturile, dar și înjurăturile, minciunile, defăimările și calomniile la adresa cui vrea dumnealui.

Iar întrebarea noastră (la care ar trebui să răspundă și vicepreședintele Niculai Barbă) e asta: Ce anume este un blog?

E ca un gard sau o poartă din sat pe care scrii noaptea, pe furiș, măscări și urâțenii? Nu, pentru că gardul și poarta, deși îți pot primi scrisul, n-au această destinație și dacă te prinde stăpânul, ai încurcat-o, iar dacă te prinde autoritatea, ai belit-o și legal, atât pentru stricăciuni, comportament neconform, cât si pentru fapte de defăimare, calomnii etc.

Blogul, ca și Facebook-ul, este însă un spațiu destinat comunicării publice. Dar nici aici nu poți beșteli pe nedrept, nu poți aduce altora prejudicii fără să poți fi tras la răspundere.

Că nu se plimbă toată lumea cu JIGODIILE de mână prin săli de judecată, asta e altă treabă!

Problema noastră este însă aceea că unii posesori de bloguri precum Drăgușanu-Gâză se angajează exclusiv în monologuri vomitoase. Adică ies în prag, trag o repriză de înjurături, după care se retrag în casă și stau ascunși toată ziua ca să nu intre în dialog cu publicul sau vizații către care își trimit voma.

Nici vorbă de drept la replică, la apărare, la dialog lămuritor, la explicații! Magister dixit și ți-a închis ușa în nas! Ai intrat în gura bălosului, e ca păcatul primordial.

Așa e la Drăgușanul cel care dă lecții de toate felurile și e judecător infailibil și intangibil.

Dar nu numai la el – și tocmai de aceea această postare. S-a dorit a se avea o poziție față de o reacție și o atitudine de ziarist cu blog care ni se par scorburoase, deformatoare, tendențioase, nedrepte și, deci, mincinoase, iar blogul respectiv a refuzat un punct de vedere. Deși poziții care îl susțin mai mult sau mai puțin pe ziaristul în cauză apar postate.

Este vorba de ziaristul sucevean Sandrinio Neagu, iar textul refuzat ca drept la replică, prezentat mai jos, se referă la articolul său ”Click AICI! CETĂȚEANUL BUZINCU ȘI DEZASTRUL DE LA PREFECTURA SUCEAVA” din 07.03.2021:

Lumea știe, stimate cetățean Sandrinio Neagu, că cel mai important monument istoric din Suceava ar fi Biserica Mănăstirii ”Sf. Ion cel Nou”. Dar o fi mințit-o cineva pe lumea care știe asta. Se poartă.

După aceea lumea știe că mai există câteva monumente din categoria A în Suceava și că Palatul Administrativ este un monument din categoria valorică B.  O construcție mai nouă, să zicem, decât Gara Ițcani, de exemplu – care nu-ți rupe sufletul.

Dar, sigur, Palatul Administrativ este un monument, este un edificiu important, emblematic și care nu trebuia să ia foc și nu trebuia să ardă.

Că se va reface este sigur și poate că într-adevăr respectându-i-se caracteristicile inițiale care i-au fost neglijate la intervențiile succesive.

Mai ales că dumneata, stimate cetățean Sandrinio Neagu, l-ai prins pe vinovat și îl ții strâns ca să nu fugă. Felicitări!

Dar eu scriu aici, de fapt, ca să te întreb de ce spui ”cetățeanul” cutare ca și cum l-ai înjura pe respectivul printre dinți. Cuvântul acesta nu este înjurătură, ci este absolut onorabil. Istoria consemnează împrejurări din Europa occidentală când oamenii se adresau respectuos unii altora cu apelativul ”cetățene”. Așa încât, dacă vrei să înjuri pe cineva și să și lași impresie bună, atunci înjură, domnule. Românește, profund, că se știe că te pricepi la ceva.

De ce să compromiți un astfel de cuvât respectabil? Ca să te aplaude o ”lele” care nu știe limba română (acordul la genitiv), dar se pricepe la monumente și la oameni pe care nu-i cunoaște. E bine și așa, dar se spune că ai avea pretenții mai mari.

În rest, succes!

Deoarece în ziua următoare cetățenul ziarist Neagu Sandrinio a mai scris și alte inepții, crezând că induce în eroare ceva aplaudaci, precum cele din Click AICI! DE CE NU AU FUNCȚIONAT SENZORII DE FUM DIN PREFECTURA SUCEAVA?(oare de ce nu CJ Suceava – administratorul clădirii?!), avem și noi ceva de opinat,  dar nu înainte de a sesiza impostura și caracterul de turnător ”Și pot confirma, nu doar eu, ci și alți colegi din presă, că în această clădire se fuma deși legea interzice. Nu zău…? Păi fix colegii pe care-i pomenești ca anonimi, fără să vrea ei, se cereau la locul de fumat, la cafele și ceva pișcoturi moca…

Stimabile cetățean Sandrinio Neagu, sclav al clanului MAFIOT Drăgușanul, calificat la locul de muncă precum impostorul, de câte ori vă agățați nejustificat, pe bază de judecăți putrede ca valoare și de însemnătate josnică, de cetățenul conf. univ. dr. Aurel Buzincu, nu acel Buzincu și atât, ce are o cultură invers proporțională cu salariul mizer de la Direcția de Cultură (având un nivel mai mic decât veniturile sfertodocului Ion Drăgușanul la Centrul Cultural Bucovina într-o lună), tot de atâtea ori, noi vom prezenta câte o probă a imposturii Dvs, și a Famigliei Dvs de acasă și de la serviciu, atât din viața voastră stricată moral cât și din cariera umflată artificial. Încercați-ne doar…!

De ”agățat” justificat, chiar o puteți face de câte ori vreți, nu v-o interzice nimeni, poate ar fi și indicat, dar atenție cum o faceți! Nu amenințăm, doar vă prevenim… Și nu e singura persoană, ar mai fi și o doamnă, una madam’ Beldiman, tot cu funcție publică, pe care ați terfelit-o mediatic nejustificat și căreia ar trebui să-i pupați și picioarele, la fel ca și impostorul vostru din redacție…

Așadar, de la noi aveți două personaje (cetățeni) pe lista-bumerang, în rest e la liber… chiar și Je. Pentru ce ați făcut acum sunteți iertat, ca și pentru alte greșeli din trecut (o să vă spunem de ce… când o să vă prindem mai treaz într-o crâșmă), iar acest lucru se datorează și pentru că nu ați primit la cunoștință despre aspectele expuse mai sus decât abia acum… Deocamdată, ne facem că uităm ori că nu am văzut… Salutări și șefilor Dvs, dar și famigliilor lor!

Totuși, trebuie analizate, măcar vizual, diferențele dintre cei doi, hai trei, cetățeni – cu tot cu impostorul Drăgușanul:

diferente CULTURALE1

DIFERENȚE VIZIBILE, la ochi: intelectuale, profesionale, culturale, sociale, de educație s.a.m.d.

Stimate domn profesor dr. Aurel Buzincu – pentru CV Click AICI! sau aici curriculum vitae.pdf, stimate coleg Neagu Sandrinio.ro Click AICI!, ne cerem scuze că v-am anexat, în stilul nostru ”pamfletard”, la fotografiile dvs, și o mucava inculturală – pentru CV Click AICI!, dar este pentru eternitate și întru memoria Bucovinei, a Bukowinei lui Invers.

Ion-dragusanul 3

Fotografia zilei:  OAMENI DIFERIȚI…în opera Maestrului Radu Bercea, 2014

Atunci când vă apucă mila ori lehamitea, amintiți-vă, vă rugăm frumos, de  politically correct și atacurile suburbane la adresa unor doamne, domni, ierarhi bisericești, instituții, simboluri naționale – Click AICI!. O listă ce se va actualiza pe parcursul investigațiilor noastre!

→ Reamintim că articolele din rubrica ”Bukowina lui Invers” a Ziarul Dukatul Bukowina nu se adresează tuturor inculților și impostorilor, drept urmare vă invităm să părăsiți site-ul imediat ce începeți să constatați că sunteți manipulați ori vă izbiți frontal de un material prea minor pentru Dvs. Vă recomandăm să nu vă stricați calitatea vieții cu noi!

Pentru cei care cred că suntem niște impostori mediatici Click AICI!, pigmei ne-jurnalişti care se nutresc cu banii altora, şmecheri vag alfabetizaţi în pseudo-studii superioare, slugoi nepricopsiți, ratați ai Sucevei ori pleava submediocrităţii sucevene, și vor să pună mâna pe bardă, deranjați fiind, de ceea ce apare pe un amărât de site pe care nu-l citește nimeni Click AICI!, vă informăm:

 • Ziarul Ducatul Bukowina (departament a SuceavaLIVE) invită toate persoanele care apar în materialele noastre de investigații să trimită un drept la replică ori puncte de vedere la sediul redacției sau pe adresa de mail ducatulbukowina@gmail.com în cazul în care consideră că anumite aspecte referitoare la domniile lor nu sunt adevărate ori conforme cu realitatea.
 • Pentru încurajarea și stimularea schimbului de opinii cu persoanele supuse investigațiilor noastre jurnalistice, vă anunțăm pe această cale că, dacă considerați necesar a avea un drept la replică transmis live, ne-am rezervat și spațiu de emisie la un post regional de televiziune, în zilele de luni și joi în intervalul orar 20,00-21,30. În cadrul acestor emisiuni dedicate anchetelor noastre va participa, pe lângă moderator, și un reporter al Ziarul Ducatul Bukowina.
 • Telefon contact ZDB pentru programări în emisiuni: +40750.838.231

Fiți cu ochii pe Noi, pentru că noi vi-i deschidem!

unii citesc și adorm.

alții citesc și se trezesc…

Spargem tiparele presei sucevene! Râdem și, în același timp, descoperim infractori!

Cu sprijinul: Mugur Ciumică, Marian Theresia Augusta

…și colectivul tehnic al Ziarului Ducatu’ Bukowina LIKE!

lista autori Bukowina lui Invers

siglă autori Bukowina lui Invers

Articol preluat din Ziarul Ducatul Bukowina. Citește mai mult pe … Click! ZDB

20 Responses

  • g.c.

   Zânico, nu știi pentru că el nu are trecere la zâne și nici nu-și propune să aibă, deoarece îl bântuie oarecare bănuieli că le-ar speria dacă ar încerca să se apropie de ele prea mult. Stă printre nezâne și îl perie și îl pupă și îl divinizează din prostie sau tot din prostie nezânele. Cine să fie el? E gazdă de hoți și șef de oficină de îmbălat și de spurcat lumea. Dar nu gratuit, nu din vreo plăcere sadică, ci pentru bani. Adica: îți dă mai întâi exemple despre ce poate face. Pe urmă te scuipă ușor, ca din neatenție. Si dacă nu cotizezi, dă drumul, cu ciracii, la tulumbă. Și om te-a făcut. Fără să conteze dacă minte și exagerează și calomniază. Pe bani publici, de pe scaun public și cu spate public. Un fel de taxă de protecție contra dejecțiilor lui îți pretinde. Dacă plăteștii, te pupă public oriunde chiar și când sau cum nu-ți convine, că el vine și-ți coboară pantalonii sau îți ridică fusta pentru a te pupa exact când ești pe scenă, la tribună, la naș la nuntă. Și face asta cu personaje publice importante și mai puțin importante de ani si ani de zile. Și paradoxul: nimeni nu-l blochează. Probabil că are și o ură structurală, irepresibilă, față de cei pe care îi bănuiește că îi sunt superior. Urăște cert oamenii cu carte, cu studii, cu autoritate profesională, cu bună și onestă așezare în lume. E prieten cu ciubucarii, cu cei care-ți șoptesc vulgarități și înjurături și bârfe la ureche, strâmbându-se ca ciupercile la secetă. Nu te sfătuiesc, Zânico, să-l cunoști, poți păți lucruri rele. Eu îl studiez întrucât fac un studiu de patologie social-culturală și el este materialul perfect. Suceavalive a facit aici o colecție de probe privitoare atât la bolnavul propriu-zis și ciracii și cercul lui de convivi, cât și la bolnavii care îl apără pur și simplu, îl cultivă sau ar trebui să aibă reacție și îl ignoră sau au interes să se prefacă a nu-l vedea. Sper să te fi ajutat, Zânico. Dar fii Zână!

   Răspunde
 1. Hrișcă Violaceea

  Il cunosc pe Sandrinio, e un jurnalist local bun. Cum să facă el asemenea greseli?

  Răspunde
  • Gibs

   Violaceeeea, care îl cunoaște pe Sandrinio, cunoaște și cum se cântărește și se apreciază un jurnalist. Nu ca mușchiul de porc, ci după niște criterii care privesc jurnalismul. Ar fi bună Violaceeeea să spună de ce și pentru ce îl apreciază pe Sandrinio ca jurnalist bun. Că o fi bun, nu știu, doar că ceeea ce i se reproșează aici pare destul de întemeiat.

   Răspunde
 2. g.c.

  Deși se poate vorbi într-o replică și pe limba celui căruia i se dă replica, totuși lucrul nu este recomandat, întrucât, ca în cazul de față, omul poate fi vulgar în extrem și, parafrazându-l, intri cu el în materii în care nu e cazul să intri. Iar Drăgușanul nu are limite când e vorba de a coborî în vulgaritate. Firește că nu are de unde să le aibă. Aceste limite vin cu educația și cultura. Or, el este un vânător primitiv, aproape barbar, de agoniseală. Omul rafinat prin educație și sporit cultural nici măcar nu se ferește de vreo expresie sau de vreun cuvân din limbă sau de invocarea sau evocarea vreunei realități din zona indecenței, pentru că la el totul se rafinează de la sine, se sublimează, și cuvintele și lucrurile cele mai neașteptate devin plăcute, poezie. Nu e cazul lui Drăgușanul. Nu-l știu pe Sandrinio Neagu, dar dacă e din aceeași categorie, asta e. Este vulgar vreodată Andrei Pleșu?

  Răspunde
  • Gibs

   Corect, omului vulgar de la natură, din incultură, îi iese și prin gură, nas, ochi, urechi ce-i iese pe la spate. Orice-ar vrea și orice ar mânca. Secretul găinii care face ouă de aur este înăuntrul ei. Drăgușanul produce exclusi ceea ce se vede indiferent ce grăunțe ar consuma.

   Răspunde
 3. ...morminte varuite

  intr-adevar, sandrinio e un jurnalist local bun. DEPINDE DOAR DE SUMA PE CARE EȘTI DISPUS A O CHELTUI.
  adica, banul e ochiul… lui sandrinio.
  dupa toate mizeriile lu’ gâza, flutur asta e chiar atat de orb si surd si nesimtit? multa moralitate in bukowina lu’ invers!
  oamenii astia nu sunt constienti ca intr-o zi le vor pune altii mainile pe chept si vor pleca luand cu ei DOAR binele si raul pe care l-au facut.
  vai voua, morminte varuite…

  Răspunde
 4. g.c.

  Gazetăria pe bani, mai ales la nivel local, o știe multă lume. De aceea ne și merge bine. Inclusiv umblatul cu sorcova, cu steaua, cu plugușorul pe la primari și pe la firme. Probabil că totuși cineva o va incasa intr-o bună zi. Dar și mai toxică este mârlănia de jurnalist care îți face rost imediat de o …bună imagine negativă dacă nu ești plătitor de taxă de protecție către gazetar sau dacă unul dintre plătitori are acest interes. Adică suntem aici într-o zonă în care se ajunge la situația că nimic real nu contează mai mult decât gradul în care gazetarul este mulțumit de plata pentru serviciile lui. Vă felicit ca aici se poate lansa în discuție și așa ceva.

  Răspunde
 5. tena@tena

  Pe scurt, execuție publică la comandă prin gazetar plătit! Mercenar de diferite culori, inclusiv alb-negru?

  Răspunde
 6. Ion V.

  Eu am văzut aici la dv., urmărindu-vă, ceva ce nu credeam că este posibil, având și eu un pic de experiență funcționărească și un pic de etate, că nu citesc ușor cu ochelarii mei si cu cât mă pricep la tehnica asta, dar nu mă las. Am văzut că acest domn Drăgușanul a publicat pe blogul lui personal două adrese oficiale din corespondența unor instituții importante. Este vorba despre o adresă a Direcției de cultură (instituție guvernamentală în teritoriul județiului) către Președintele Consiliului Județean și o adresă a aceleiași Direcții de cultură către prefectul Județului. Mă întreb cum este posibil asa lucru! Cine i-a dat adresele respective, cum a intrat în posesia lor, cine răspunde de așa fapte, cine s-a sesizat și ce măsuri a luat? Poate că n-a fost nimic secret, dar corespondența de la așa nivel este obligatoriu măcar confidențială, nu? Poate că nu mai înțeleg eu deloc lumea asta…

  Răspunde
 7. Maestrul Orbovanu

  Se giugiulește păsăretul
  Vesel prin tot boschetul –
  Ce să mai, e primăvara-n toi
  Și-ar trebui să iasă și gâza din gunoi.

  Răspunde
  • atenisoaiei g

   Gâza-i gâză, nu-i bondar,
   Deci iese din bălegar
   Și duce miros prin sat
   Uneori și de kkat.

   Răspunde
 8. Maestrul Orbovanu

  Lasă-mă, te rog, cu satul,
  Cu gâza și cu rahatul,
  Că faci versuri cu toptanul
  Mereu despre Drăgușanul.

  Dar ți-o spun ca între frați –
  Mai sunt pe-aici destui rahați,
  Zi, spre exemplu, Sandrinio în gând
  Să vezi a ce miroase curând…

  Răspunde
 9. atenisoaiei g

  Îmi pare rău de încontrare,
  Dar chiar de-ar fi de mirare,
  În ce mă privește, am jurat
  Credință unui singur kkat

  Răspunde
  • Maestrul Orbovanu

   Frumos, de ce să mă mir?
   Fidelitatea-i curat elixir.
   Fidel este și Drăgușanul
   Cultură de rahat făcând tot anul.

   Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.