Românii sunt o specie rară de oameni – ne place să muncim puțin, să fim plătiți bine, iar când nu ne mai convine, preferăm șomajul în locul unui job stabil. Poate și angajatorii sunt de vină, pentru că rareori respectă drepturile angajaților 100%, dar nici angajații nu prea se dau de ceasul morții dacă pierd un loc de muncă, mai ales dacă nu au datorii la bănci.

Tocmai de aceea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a sesizat că tot mai mulți suceveni preferă să fie șomeri neindemnizați, decât să lucreze pe bani puțini. De ce? Pentru că se pot bucura de ajutor social și de alte facilități pe care statul este obligat să le asigure celor care nu lucrează.

„Tendinţa de sporire a numărului de şomeri neindemnizaţi „este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social, ajutoarelor alimentare, accesului la serviciile medicale, reconversiei profesionale, dar şi a creşterii nivelului de instruire”, se arată într-o informare a AJOFM Suceava.

Rata şomajului la finele anului 2015 a fost, în judeţul Suceava, de 6,25%, în scădere cu 0,35%, faţă de nivelul consemnat la sfârşitul anului 2014, respectiv cel de 6,58%, informează Agenţia Judeţeană  pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Traseul valoric al ratei şomajului înregistrat în cursul anului 2015 a fost unul variat, ajungând, în luna decembrie, pe un palier situat sub cota procentuală a anului 2014. În timp ce ponderea în creştere a şomerilor neindemnizaţi a diferenţiat parcursul ratei şomajului din lunile mai, iunie şi iulie a anului 2015, trendul descendent al numărului de şomeri beneficiari de indemnizaţie se menţine încă din cursul anului 2013”, se arată într-un comunicat semnat de directorul executiv Mirela Adomnicăi.

Conform AJOFM, se remarcă o tendinţă de diminuare a rândurilor şomerilor indemnizaţi care au intrat în evidenţe în urma pierderii unui contract de muncă, precum şi o ascensiune a segmentului de şomeri neindemnizaţi. „Adresabilitatea şomerilor neindemnizaţi către AJOFM este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social sau a ajutoarelor alimentare, de accesul la serviciile medicale, de conştientizare a necesităţii reconversiei profesionale şi a creşterii nivelului de instruire. Este evident că această pondere majoritară a şomerilor neindemnizaţi a influenţat cel mai mult traseul ratei şomajului în prima parte a anului 2015, iar în a doua parte a acestui an, reducerea numărului de şomeri indemnizaţi a determinat o scădere a ratei şomajului sub nivelul înregistrat în anul 2014”, se subliniază în informarea AJOFM Suceava.

Conducerea AJOFM consideră că această reducere a segmentului de şomeri care îşi pierd locul de muncă, reprezintă un semnal de stabilitate a fluctuaţiilor de personal şi de reducere a dependenţei de „sezonalitate”, „dacă nu chiar unul de creştere a cererii de forţă de muncă din anumite sectoare ale economiei locale, în special din cel al alimentaţiei publice”.

Comunicatul instituției ne arată, cât se poate de clar, că uneori sucevenilor le surâde ideea de a apela la serviabilitatea statului și a instituțiilor sale decât să încerce să răzbească prin forțe proprii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.