Deputatul Pro România de Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, trage, din nou, un semnal de alarmă în ceea ce-i privește pe cei 26 de primari din județul Suceava care au accesat proiecte pe Fondul de Dezvoltare și Investiții și, care riscă să se aleagă cu blocaje economice. De altfel, Nechifor a discutat și ministrul Ion Ștefan despre această problemă și a subliniat că dacă nu se va rezolva, va sprijini primarii să dea în judecată Guvernul României.

„La Suceava, din cauza Guvernului PNL, un număr de 26 de localități sunt în situația de a intra în faliment, pentru că au depus proiecte pe FDI în valoare de 357 de milioane de lei. O sumă colosală. Această sumă rezolvă probleme importante ale celor 26 de localități. E vorba, în special de drumuri, de școli, de parcări și de canalizare. Sunt proiecte care au fost depuse și contractate în bună credință de primarii din județul Suceava”, a explicat deputatul sucevean.

Acesta a adăugat că proiectele au fost semnate și contractate, iar multe autorități administrativ teritoriale au deja contractori care fac lucrări și vor rămâne fără o soluție financiară.

„Este vorba despre Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Fălticeni, Rădăuți, Frasin, Vicovu de Sus, Coșna, Poieni Solca, Poiana Stampei. Acestea sunt doar câteva localități din cele 26 care au avut încredere în Guvernul României și acum își iau o foarte mare țeapă. Sunt total dezamăgit de cei din PSD și PNL pentru că au tăcut mâlc și nu au spus nimic referitor la faptul că aceste 26 de localități intră în faliment. În acest moment nu mai au niciun fel de garanție că vor putea derula aceste proiecte într-o bună ordine, în așa fel încât să poată să își recupereze banii pe care i-au investit”, a adăugat Nechifor.

Deputatul sucevean a subliniat că o mare parte dintre aceste localități au cheltuit deja jumătate de milion de lei pentru a plăti avansurile către contractorii care le execută lucrările și, prin urmare nu își mai pot recupera banii.

„Le cer public și domnului Flutur și domnului Stan, pentru că am discutat cu ministrul, să se implice. Vreau și din partea lor puțină acțiune pentru că, în fapt, sunt primarii PSD și PNL, cărora, nu doar că le taie finanțarea, dar îi lasă și datori, pentru că acele firme private care fac deja lucrările vin cu facturi, care trebuie plătite”, a explicat Cătălin Nechifor.

De altfel, el a precizat că banii pentru proiecte există, iar Guvernul a semnat deja pentru acestea, nu trebuie decât să le continue.

„Eu și Florin Sinescu, dar și cu parlamentarii și colegii din Pro România îi vom ajuta pe acești primari și îi vom îndruma să dea în judecată Guvernul României și ministerul de resort pentru faptul că li se refuză dreptul la dezvoltare. Vom cere și daune, pentru cei care acum blochează proiectele”, a conchis deputatul Pro România Ioan Cătălin Nechifor.

Reamintim că marți, 3 martie, în Comisia de Administrație Publică din Camera Deputaților a avut loc audierea ministrului desemnat să preia portofoliul Dezvoltării, Ion Ștefan. În cadrul audierii, deputatul Pro România de Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, i-a cerut ministrului desemnat să precizeze cum va debloca situația proiectelor contractate deja prin FDI, subliniind că în județul Suceava sunt 26 de proiecte care riscă să fie blocate.

Ministrul desemnat Ion Ștefan i-a răspuns acestuia precizând că toate contractele semnate de primari prin Fondul de Dezvoltare și Investiții nu ar mai fi valabile pentru că ar fi fost semnate cu un „anumit guvern” și că procedurile privind finațarea proiectelor sunt verificate de DNA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.