Cătălin Nechifor, liderul PRO România Suceava, critică modul în care a fost repartizată suma de 28.492 mii lei către unitățile administrativ-teritoriale din județ, reprezentând Fondul la dispoziția Consiliul Județean Suceava pe anul 2019. Potrivit acestuia, împărțirea a fost făcută fără criterii, doar din pix.

„Banii trebuiau acordați în funcție de nevoi. Am luat act de faptul că nevoile erau de vreo zece ori mai mari decât disponibilul. Acest lucru nu e o noutate. Așa se întâmplă în general. Din varii motive. De regulă se cere mai mult, în speranța de a primi o sumă rezonabilă. Am văzut și acel schimb de pase în Consiliu, între PSD și PNL, cu diverse acuzații. Eu nu vin cu acuzații ci vin cu lucruri concrete și întreb de ce Prefectura Suceava nu  atacă în contencios administrativ, atâta timp cât cei de la PSD, care coordonează și Prefectura, consideră că Gheorghe Flutur a împărțit discreționar banii”, a declarat Cătălin Nechifor.

Potrivit acestuia, prefectura trebuie să  facă o analiză juridică, legală, asupra modului în care au fost împărțiți acești bani către localități.

„Cred că singura variantă corectă este ca Prefectura să facă lumină în această Hotărâre de Consiliu și trebuie să plece de la următoarele premize: 1 – era nevoie de această alocare de bani? 2 – exista disponibilitatea pentru că în bugetul Consiliului existau banii, cei 28 de milioane? 3 – exista cadru legal care precizează foarte clar modul în care acești bani sunt posibili de a fi împărțiți către localități? și 4 – o analiză extrem de riguroasă, pertinentă. Aș fi cerut Consiliului Județean să ni se furnizeze toate solicitările care au venit din teritoriu, de la toate localitățile sucevene, pentru că e greu de crezut că în cazul a 114 localități, când sumele variază foarte mult, n-ai cum să găsești o formulă matematică prin care vreo 60 de localități să primească câte 100.000 de lei fix, și restul să primească sume extrem de egale, de 200.000, de 300.000, de 2.500.000”, a mai declarat deputatul sucevean.

Cătălin Nechifor consideră că împărțirea banilor s-a făcut pe criterii politice și îi solicită prefectului Mirela Adomnicăi să analizeze modul în care au fost repartizați banii.

„Cred că a fost o împărțire politică, cred că decizia celor din Consiliul Județean care au majoritatea la PNL a fost să dea bani către localitățile cu primari PNL. Cred că împărțirea făcută de Consiliul Județean Suceava, prin Gheorghe Flutur și consilierii PNL, a fost greșită și cer prefectului să ia de îndată notă de solicitarea mea și să purceadă la această analiză în contenciosul administrativ și vom vedea atunci despre ce este vorba. (…)

Nu am văzut, nici măcar la nivel declarativ, nici în expunerea de motive, nici în raportul de specialitate criterii foarte clare. Legea bugetului de stat nu îți dă voie să faci chiar ce vrei tu, să faci harcea-parcea”, a completat parlamentarul sucevean.

Liderul PRO  România Suceava a făcut și o analiză a repartizării banilor, susținând că a fost făcută ținând cont doar de culoare politică, încălcând dreptul de dezvoltare a mai multor localități.

„Dacă la Suceava suma este zero, și e de înțeles pentru că Suceava are un buget considerabil, dacă la Câmpulung Moldovenesc și la Vatra Dornei, era justificată o alocare mare de bani, totuși ce au avut cu cei care trăiesc la Rădăuți și la Fălticeni? Să dai la Fălticeni și la Rădăuți câte o cincime din cât ai dat la Câmpulung Moldovenesc, să spui că unii au nevoie și alții n-au nevoie mi se pare greșit.

Și la orașe sunt alocări discreționare , localitățile cu primari PNL primind sume considerabile. Localitățile cu primari PSD au primit vizibil mai puțin și acest lucru trebuie măcar lămurit.

E clar că alocarea e făcută doar din pix și e clar că e făcută așa cum se făcea și în trecut, până prin 2012, ținând cont doar de culoare politică, iar acest lucru trebuie clar gestionat, clarificat și rezolvat ca atare, pentru că e vorba de nevoi, de oameni, e vorba de încălcarea unor drepturi la dezvoltare pentru localități în care deocamdată sunt conduse de primari PSD sau PNL sau de altă factură”, a explicat acesta.

Potrivit unui grafic prezentat de Cătălin Nechifor, alocarea medie la un primar PSD este de 110 mii lei, în timp ce la un primar PNL este de 252 mii de lei.

„Nu are logică, nu are sens. E păcat pentru banii alocați de Consiliul Județean sunt extrem de puțini. Puteau să o facă elegant, să o facă frățește, să o facă printr-o transparență decizională, modernă, europeană, actuală și să fi ajutat atât cât era posibil toate localitățile din Suceava”, a conchis Cătălin Nechifor, liderul PRO România Suceava.

Împărțirea banilor a fost făcută în Consiliului Județean Suceava de joi, 27 iunie. Vezi aici cum au fost împărțiți banii!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.