Liderul PRO România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, susține că statul român se va trezi peste noapte cu sute de procese și va trebui să plătească sume mari de bani, în situația în care, așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban, se va abroga în integralitate OUG 114/2018, iar, pe cale de consecință, se va desființa și Fondul Național de Investiții.

În primul rând fac precizarea că am criticat la momentul potrivit inventarea acestui instrument de finanțare a unor proiecte de dezvoltare pentru primării. E limpede că s-a dorit o nouă formulă pentru a subordona primarii față de puterea centrală, doar că, așa cum s-a întâmplat în cazul multor tentative din trecut, acest lucru nu-i folositor pentru cei care l-au gândit ci pentru cei care l-au moștenit.

În al doilea rând, sunt multe alte instrumente de finanțare chiar și nerambursabile (FDI acordă împrumuturi în fapt localităților, rambursabile în termen de 20 de ani), referindu-mă la PNDL și mai ales la fondurile europene din cadrul financiar multi anual 2014 – 2020, pe care România le-a utilizat în proporție de 28% până în prezent (din 2021 nu mai putem contacta nimic din prezenta alocare).

Dar asta nu înseamnă că obligațiile asumate nu trebuie respectate!!! Iar în situația de față lucrurile sunt simple, primarii au semnat proiecte, în calitate de beneficiari, împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, ca finanțator, entitate aflată în subordinea guvernului”, a transmis Cătălin  Nechifor.

Acesta a precizat că, la articolul 3, aliniatul b) din contractul cadru scrie negru pe alb: Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză trebuie “să asigure, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului, sumele necesare în conformitate cu prevederile legale şi ale prezentului contract de finanţare.”

Prin urmare, dacă Guvernul PNL Ludovic Orban desființează acest instrument prin abrogarea OUG 114/2018 în acel moment primarii care au semnat contractele și care au și angajat firme de construcții pentru realizarea obiectivelor vor fi, nu doar îndreptățiți, dar și obligați, să dea în judecată guvernul, pentru că nu vor avea capacitatea financiară să susțină implementarea proiectelor.

Pe cale de consecință, solicit premierului Orban să analizeze foarte atent această situație, cred că este obligatoriu verificarea contractelor semnate dacă respectă toate aspectele de legalitate și condițiile specifice ce decurg din prevederile OUG 114/2018, dar în situația în care primăriile au semnat cu buna credință este obligatoriu identificarea celei mai bune soluții, inclusiv preluarea la PNDL, pentru a putea asigura atât buna funcționare, cât și buna execuție a proiectelor care se dovedesc într-adevar că sunt de dezvoltare locală durabilă”, a mai transmis deputatul Cătălin Nechifor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.