Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a declarat miercuri, 8 octombrie, la Bruxelles, în cadrul manifestărilor Open Days organizate de Comisia Europeană, că acordurile de parteneriat încheiate de judeţul Suceava cu diverse regiuni din Europa dar şi din lume, constituie pentru Suceava un factor de dezvoltare economică şi socială durabilă, întrucât s-au multiplicat factorii de cooperare instituţională şi interumană.

În cadrul unui eveniment româno-spaniol privind exemplele de bună practică, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a prezentat rezultatele programelor operaţionale ce au fost implementate, începând cu anul 2007, în judeţul Suceava.

Cătălin Nechifor a arătat că Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a avut rezultate remarcabile în absorbţia fondurilor europene, în special în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, amintind că Regiunea Nord-Est este printre cele mai sărace din Europa, dar că tocmai acest lucru a condus la performanţa utilizării banilor europeni.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava s-a referit şi la partenerii judeţului Suceava, menţionând cele zece acorduri deja încheiate cu regiuni similare din Europa şi China, dar şi intenţia de a încheia noi parteneriate cu provincia Najaf (Irak), Tver (Rusia) sau Luxemburg (Belgia).

„Parteneriatele încheiate de judeţul Suceava cu numeroase regiuni din Europa, dar şi din alte părţi ale lumii, constituie un factor de dezvoltare economică şi socială durabilă a Sucevei, prin multiplicarea factorilor de cooperare instituţională şi interumană”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Cătălin Nechifor a mai anunţat şi intenţia Consiliului Judeţean Suceava de a dezvolta un parc de Safari şi de aventură în zona Păltinoasa, împreună cu posibili parteneri din Belgia, dar şi proiectul fabricii de agropeleţi din apropierea municipiului Suceava, pentru care se caută susţinere tehnică şi financiară din Norvegia, una dintre ţările cele mai avansate în ceea ce priveşte resursele energetice regenerabile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a participat marţi şi miercuri, la Bruxelles, la un eveniment organizat de Comisia Europeană, în care s-a discutat despre experienţa spaniolă şi cea românească în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor financiare nerambursabile europene. Această acţiune s-a înscris în cadrul manifestărilor Open Days organizate de Comisia Europeană.

Evenimentul româno-spaniol a fost printre cele peste o sută de acţiuni similare prezentate în această perioadă în capitala Uniunii Europene şi a avut drept scop prezentarea exemplelor de bună practică ale programelor operaţionale implementate începând cu anul 2007.

La manifestări au participat din partea României preşedinţii Consiliilor Judeţene Suceava şi Botoşani, Cătălin Nechifor şi Florin Ţurcanu, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheorghe Apostol, fiind invitaţi reprezentanţi ai regiunilor Andalusia (Spania), Bayer şi Saxonia (Germania), ambasadorii României şi Republicii Moldova în Belgia, dar şi alţi actori instituţionali din Belgia, Ucraina şi Polonia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.