Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a susţinut luni, 2 noiembrie, o conferinţă de presă, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, pentru a informa populaţia cu privire la modul de donare a sângelui pentru persoanele aflate în clubul din Bucureşti.

„Cea mai bună formulă de a păstra sângele este la donator. Am înţeles că sunt mai mulţi oameni, de la mai multe instituţii, care doresc să vină să doneze sânge. Aş vrea să dau un mesaj public, să nu aglomerăm Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, azi sau mâine, important este ca zilnic să avem oameni aici. O să încercăm să ne organizăm cât mai bine, ca să nu aglomerăm Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava,” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Maria Pilat, director la Centrul de Transfuzie Sanguină, a declarat că în următoarele zile se va încerca o programare a persoanelor care doresc să doneze sânge, aceasta subliniind că oricât de mult s-ar grăbi personalul, oricum durează minim jumătate de oră donarea de sânge.

Trebuie subliniat faptul că se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 şi 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat – 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumeze o oră şi să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) şi să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.

Pentru programări la Centrul de Transfuzie Sanguină trebuie să sunați la directorul Maria Pilat, 0753318487. Donarea dureaza circa 30 minute pentru fiecare persoană.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.