Deocamdată nu este cazul să transferăm bolnavii de Covid în străinătate. Este declaraţia fermă a Ministrului Sănătăţii, care în ziua cu cei mai mulţi morţi de la începutul pandemiei spune că încă putem gestiona situaţia.

Asta după ce săptămâna trecută preşedintele Iohannis anunţase că România a iniţiat contacte cu state europene pentru mutarea pacienţilor la nevoie.

Ministrul Sănătăţii spune că atunci când va fi nevoie, asemenea transferuri în străinătate ale pacienţilor de la noi vor fi gestionate centralizat la nivel european, informează stirileprotv.ro.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: “La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi”.

Nu este cazul deşi nu mai departe de luni 6 bolnavi de COVID au murit la Timişoara pentru că nu au mai avut locuri la terapie intensivă, iar marți România a înregistrat cel mai mare număr de morţi de la începutul pandemiei.

Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”.

Medicii direct implicaţi în lupta anti-COVID sunt de părere că trimiterea pacienţilor în alte ţări ar trebui să fie ultima soluţie.

Beatrice Mahler, manager Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta: “Până când în România sunt paturi de terapie intensivă este important ca pacientul de terapie sau pacientul critic să beneficieze cât mai rapid de această asistență acolo unde este patul liber. Un pacient critic poate muri în timpul transferului. Atunci când ne gândim la viaţă şi la faptul că trebuie să facem orice pentru a salva viaţa până la urmă transferul este o soluţie însă ar trebui să fie ultima soluţie la care apelăm”.

Valeriu Gheorghiţă, medic: “Mulţi pacienţi care sunt în stare critică au probleme pe transport adică medical nu rezistă unui transport. Este o soluţie care rezolvă în schimb doar temporar problema şi nu este o soluţie care să permită angajarea unui număr mare de pacienţi sau preluarea unui număr mare de pacienţi. Până la urmă soluţiile importante trebuiesc regăsite tot la nivel local, tot la nivelul ţării”.

Transferurile pacienţilor COVID dintr-o ţară în alta s-au făcut deja între state vecine precum Olanda şi Germania sau Franţa şi Germania, mai ales la nivelul unor localităţi transfrontaliere, apropiate una de cealaltă. În acest moment, autorităţile române nu au putut preciza când anume vor solicita asistență europeană în privinţa unor eventuale asemenea transferuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.