Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat de la Suceava, că situația în acest moment la Spitalul Județean este una total scăpată de sub control, întrucât medicii militari care au preluat conducerea nu au primit nicio informație clară și nu au putut să pună informațiile cap la cap. Astfel că, în aceste momente, ministrul a fost informat de către noua conducere că în cadrul primei întâlnirii cu conducerea demisionară, nu au reușit să identifice care este necesarul pentru unitatea spitalicească. 

În ceea ce privește viitorul, ministrul Sănătății a precizat că vor veni medici de la Iași și un epidemiolog de la Piatra Neamț, care vor încerca să repună pe picioare Spitalul Județean Suceava. De asemenea, noua conducere face o strategie bună pentru a-i identifica și consulta pe medicii de la Suceava pntru ca mai apoi să stabilească cine își poate relua activitatea și cine nu.

„Am încercat să sprijinim o echipă care nu prea a mers. De astăzi avem o nouă conducere, un management militar, dar și medical, cu specialiști de la spitalele militare, iar aici va rămâne și secretarul de stat Oprea, care este general în rezervă și fost șef al Direcției Medicale a Armatei. Acesta va rămâne cât este nevoie pentru a reface managementul Spitalului Județean Suceava, precum și pentru a reface activitatea unității spitaalicești cu cadre medicale. În acest moment, nu știe nicio secție câți sunt bolnavi (cadre mdicale n.r.), câți în autoizolare la domiciliu sau câți nu sunt prezenți. Înțelegem că este o fobie, dar trebuie să știm cu cine lucrăm. În prima perioadă vom aduce personal de la Iași, iar pentru 4 – 5 zile va veni și șefa secției ATI, dr. Grigoraș, care va pune bazele reînceperii activității de anestezie și terapie intensivă la Spitalul Județean Suceava. De asemenea, va veni un nou medic epidemiolog de la DSP Neamț și încep să apară rezidenți din ultimul an, precum și medici primari, de diferite specialități. Încercăm să suplinim acest moment până când medicii de la Spitalul Județean Suceava vor reveni la locurile de muncă. Eu sunt alături de ei. Imediat, noua conducere a Spitalului îi va chema programat pe medici, pentru a nu se repeta această greșeală, și le va verifica starea, atât de sănătate, cât și cea a locului de muncă. Noi sperăm ca acești colegi să se întoarcă la locurile de muncă pentru că nu s-a terminat perioada de urcuș a acestei pandemii la nivelul Sucevei și al României. Va veni o perioadă de stabilizare, apoi va veni acea parte de cădere a pandemiei. Rămâne ca tot ce înseamnă urcuș, să o facem lent.”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În ceea ce privește riscul de răspândire a pandemiei, ministrul a precizat că a văzut foarte mulți oameni pe străzile Sucevei, care ar fi trebuit să stea în casă.

Sunteți cel mai mare focar în Suceava și nu contează numai partea medicală, ci și partea umană din municipiul Suceava. Astăzi, când am intrat în Suceava, am văzut foarte multe persoane pe stradă.

În ceea ce privește testarea medicilor de la Spitalul Județean Suceava, aceștia nu au fost testați, iar, potrivit ministrului, mulți dintre ei sunt in izolare la domiciliu și mulți sunt acasă pozitivi, iar mulți nu apar nicăieri ca a fi contact direct sau în autoizolare.

„În perioada următoare, fiecare șef de secție va chema medicii pentru a le evalua statutul și starea de sănătate”, a precizat Nelu Tătaru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.