Sute de salariaţi ai societăţii de transport public local din municipiul Suceava se pregătesc să iasă în stradă pentru a cere să beneficieze de condiţii de trai mai bune.

Nemulţumirile celor 218 salariaţi pleacă de la faptul că de mai bine de patru ani de zile nu au mai văzut un leu în plus la salariu, deşi preţurile au crescut vertiginos la toate produsele şi la toate serviciile, în unele cazuri chiar şi cu mai mult de 100%.

Salariaţii de la TPL se pregăteau să protesteze ieri în faţa Prefecturii Suceava, pentru a solicita modificarea unei legi din cauza căreia salariile lor sunt „îngheţate” pe termen lung.

Numai că protestul lor paşnic, care urma să aibă loc în intervalul orar 12.30 – 14.00, în acelaşi timp cu cel al colegilor din alte societăţi de transport public din ţară, nu a fost autorizat de municipalitate, pentru că nu a respectat termenul de depunere a declaraţiei de intenţie, de 48 de ore.

Principala doleanţă a transportatorilor publici suceveni o reprezintă modificarea legii 329/2009, ale cărei prevederi le blochează orice şansă de a negocia o mărire salarială.

„De patru ani de zile fondul de salarii este acelaşi, iar conform legilor actuale, nici nu poate creşte, câtă vreme societatea înregistrează pierderi. Noi facem transport public de călători, prestăm un serviciu pentru locuitorii municipiului şi trebuie să circulăm şi zi şi noapte, indiferent dacă în autobuz sunt 2 călători, 50 sau 100. Plus că sunt foarte mulţi călători care beneficiază de fel de fel de reduceri sau gratuităţi. Nu ai cum să faci profit în aceste condiţii”, a spus liderul sindical al TPL, Ovidiu Ungureanu, care vrea ca el şi colegii săi să aibă şansa de a putea negocia salariile pentru care vin la muncă.

Acesta a precizat că toţi salariaţii TPL se confruntă cu mari probleme financiare din cauza veniturilor reduse, care bat pasul pe loc de ani de zile, în vreme ce costurile de trai au creşteri explozive, an de an.

Salariile angajaţilor TPL nu au mai crescut deloc din 2009, salariul brut al unui şofer fiind de 1160 de lei, iar cel al unui taxator de 960 de lei, bani din care 33% se duc la bugetul de stat, pe impozite.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.